Gradska uprava Novog Pazara najavila štrajk zbog plata

Gradska uprava Novog Pazara najavila štrajk zbog plata

Srbija -
Deo radnika uprave grada održao je prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja zbog zaostale plate i loše ekonomske situacije stotina službenika

NOVI PAZAR - Samostalni sindikat i Sindikat Nezavisnost radnika Gradske uprave Novog Pazara najavili su danas štrajk ukoliko lokalna samouprava "u razumnom roku" ne reši probleme zaposlenih.

Deo radnika uprave grada održao je prošle nedelje jednočasovni štrajk upozorenja zbog zaostale plate i loše ekonomske situacije stotina službenika.

Dva sindikata su saopštenjem za javnost negirali političku pozadinu nedavnog štrajka upozorenja i ponovili da plate nisu primili tri meseca.

Oni tvrde da lokalna samouprava nije šest meseci platila prevoz radnika na posao, niti je Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta usklađen sa Zakonom o radnim odnosima.

"Plate funkcionera su uvećane za 20 odsto, dok su plate radnika sa visokom stručnom spremom umanjene za isti procenat", navodi se u saopštenju sindikata.

To je omogućeno tako što su radnici sa nižim zvanjem raspoređeni na rukovodeća mesta, a radnici sa višim zvanjima na mesta izvršilaca, "sa ciljem da se udome pojedini partijski kadrovi".

Osoblje kabineta gradonačelnika, kako se navodi, prima visoke plate, od oko 100.000 dinara bruto, bez obzira na stručnu spremu, kao postavljena lica što je suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o radnim odnosima u državnim organima.

"Toliki broj članova kabineta je nepotreban za funkcionisanje Gradske uprave, a plate treba da im se isplaćuju u skladu sa Zakonom kao radnicima, a ne kao funkcionerima. Bruto plata pomoćnika gradonačelnika je oko 90.000 dinara, a njih je previše obzirom da u Upravi ima 17 načelnika odeljenja i 17 njihovih zamenika", navodi se u prošlonedeljnom saopštenju sindikata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track