Blačka krava Hajdi otelila trojke!
Foto: Milen Djordjevic

Čudo u Toplici

Blačka krava Hajdi otelila trojke!

Srbija -
Očekivali smo dvojke, jer se Hajdi već jednom bliznila, a trojke su nas stvarno prijatno iznenadile, kaže domaćin Tomislav Pavlović iz sela Čučale kod Blaca

BLACE - Krava Hajdi, vlasnika Tomislava Pavlovića iz sela Čučale kod Blaca, otelila je dva ženska i jedno muško tele, pa je tako porodici Pavlović priredila veliku radost između dva praznika.

"Očekivali smo dvojke, jer se Hajdi već jednom bliznila, a trojke su nas stvarno prijatno iznenadile", kaže domaćin Tomislav Pavlović.

Hajdi i njeni potomci su zdravstveno dobro, a o njihovom stanju brine veterinar Ivan Jevtić.

"Bilo je malo problema na početku prilikom osemenjavanja jer nije odmah mogla da ostane steona, ali je primenom adekvatne terapije taj problem rešen", kaže vetrinar Jevtić.

Tri nove prinove u štali Pavlovića veliko su iznenađenje za celu porodicu. Tomislav, supruga Gordana i sin Marko, bili su u isto vreme i srećni i uplašeni, jer se po prvi put sreću sa ovakvim slučajem.

"Kada sam videla da je krava otelila dva teleta i da će biti i treće, bila sam jako uplašena za kravu, ali sve se dobro završilo, pa smo sada svi presrećni", kaže Gordana, koja je simpatičnim Hajdinim potomcima imena dala po boji dlake, koja ih krasi.

"Dva teleta imaju žućkastu dlaku, pa sam ih nazvala Rujko i Rujka, a treće je belkasto, pa se zove Belka. Ona mi je i najdraža, jer je jako živahna", kaže Gordana.

Krava Hajdi daje do 42 litara mleka, mirna je i pitoma, pa su njeni vlasnici i više nego zadovoljni sa njom.

Ako se po jutru dan poznaje, Pavlovićima će ove godine biti puna štala kvalitetnih grla, a najmlađi među Pavlovićima, mladi Marko, kaže da posle "trojki" najozbiljnije računa da poveća broj krava.

Inače, Pavlovići su kravu Hajdi uvezli iz Austrije, preko mlekare "Lazar" iz Blaca.

Još jedne trojke

Pre samo dva meseca krava Sarita, vlasnika Ranka Stojkovca iz Gornje Draguše kod Blaca, takođe je otelila trojke.

Veterinari kažu da nije neuobičajeno da krava oteli dva teleta, ali tri je prava retkost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track