Poštar Filip na traktoru delio poklone siromašnoj deci
Foto: Preent Screen

Kuršumlija

Poštar Filip na traktoru delio poklone siromašnoj deci

Srbija -
Filip Filipović iz Kuršumlijske banje četiri dana je traktorom po najudaljenijim planinskim selima, kao Božić Bata, delio poklone za koje je sam prikupio novac

KURŠUMLIJA - Poštar Filip Filipović iz Kuršumlijske banje četiri dana je traktorom po najudaljenijim planinskim selima, kao Božić Bata, delio poklone za koje je sam prikupio novac.Filipović je letos počeo da štedi novac za poklone, a u toj zamisli su mu pomogli porodica, prijatelji i humani ljudi. Prikupio je oko 300.000 dinara, od kojih je za više od 20 dece kupio poklone za Božić.

Filipović je obišao i podelio vredne Božićne poklone najmlađima u dvadesetak sela u okolini banje.Trebalo mu je četiri dana da podeli poklone po domaćinstvima koja su veoma udaljena od grada, a do pojedinih nema ni puta.

Filipović je traktorom, od kuće do kuće delio poklone. Pojedinoj deci su to bili i jedini pokloni.Prvo je posetio petočlanu porodicu Mladenović u planinskom selu Dabinovac, na oko 25 kilometra od Kuršumlije, gde živi troje male dece.

Najstarija Dragana (8) kaže da je njoj i mlađoj braći ovo bio jedini poklon proteklih praznika."Nisam očekivala da dođe neko iz daleka kod nas na planinu i da nam donese poklone. Mnogo sam se obradovala", kaže Dragana.

"Poštar nam je doneo sve što mi treba za ovu zimu, jakne, debele bluze, čarape, pidžame, patike i slatkiše", nadovezuje se njen najmlađi brat Sveta.

Nije bilo nimalo lako doći do dece, koja žive u selima na obroncima Kopaonika, udaljenim od grada više od 30 kilometara. Većinom su to siromašne porodice, koje žive od poljoprivrede, i kako kažu deci ne mogu da priušte poklone.

Majka troje maloletne dece Lela Mladenović (38) kaže da dok nije došao postar Filip, niko ih se nije ni setio za praznike.

"Nismo u mogućnosti da deci kupujemo poklone. A i da smo imali novca, ne bismo mogli da odemo do grada da im nešto kupimo. Mnogo smo se iznenadili kada smo videli poštara Filipa na traktoru", kaže Lela.

Filip kaže da je njegov cilj da pomaže deci koja žive u seoskim sredinama, a njegova najveća nagrada je, kako kaže, dečija radost i osmeh.

"Obavljajući posao poštara, upoznao sam sve ljude i video kako oni teško žive, naročito deca. Želja mi je bila da ih obradujem za Božić, da im vratim osmeh. Njima treba mnogo toga da bi bili srećniji i da bi živeli kao ostala deca. U ovim pograničnim krajevima uslovi za život su veoma loši, pogotovo za decu, kojih je sve manje", rekao je Filipović.

Filip Flipović, poštar iz Kuršumlijske banje, danas je završio obilazak svih porodica u planinskim selima oko te banje. Doneo je čestitku od te dece. Kaže, to mu je najdraži poklon jer je dečijom rukom, na papiru, raznim bojama ispisana.

Poštar Filip ranije je organizovao niz humanitarnih akcija za stanovništvo tog područja, a naročito za decu. Za stanovnike tog kraja Filip je više od poštara, on im je rod i prijatelj, neko za koga su sva vrata u selima Kuršumlijske banje otvorena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track