U selima oko Paraćina 35 obolelih od žutice

Epidemija ne jenjava

U selima oko Paraćina 35 obolelih od žutice

Srbija -
Poslednji oboleo je žitelj sela Sikirica kod Paraćina koji je često odlazio u Drenovac da pomaže osobi koja pati od dijabetesa, rekao epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Goran Radovanović

ĆUPRIJA - Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji registrovao je od septembra do danas 35 obolelih od zarazne žutice u paraćinskoj opštini, a među obolelima je i jedna osoba iz Beograda.Od virusnog hepatitisa A boluje 26 osoba iz Drenovca kod Paraćina gde je septembra prošle godine zabeležen prvi slučaj, četvoro obolelih je iz Golubovca, dvoje iz Sikirice, a po jedan iz Paraćina, Ćuprije i Beograda.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Goran Radovanović rekao je da je, po evidenciji te ustanove, poslednji oboleo žitelj sela Sikirica kod Paraćina koji je često odlazio u Drenovac da pomaže osobi koja pati od dijabetesa."Tom prilikom dolazio je u kontakt sa svojom tetkom koja je iz Beograda. U razgovoru sa obolelim saznali smo da se ona razbolela pre mesec dana i da se vratila u Beograd kako bi se javila svom lekaru.Njen slučaj ubraja se među obolele u epidemiji u Drenovcu", objasnio je Radovanović.

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji je troje obolelih od žutice. Osim u paraćinskoj i ćuprijskoj opštini, u ostalim opštinama Pomoravskog okruga za sada nema obolelih.

Na području Pomoravskog okruga epidemije zarazne žutice nije bilo 12 godina, a zaraza se ciklično javlja na šest do sedam godina.

Pretpostavlja se da je epidemija preneta iz sela Mozgovo kod Aleksinca. U opštini Aleksinac od početka leta prošle godine od zarazne žutice obolelo je više od 100 osoba.

Zarazna žutica spada u bolesti prljavih ruku, a simptomi su visoka temperature, glavobolja, malaksalost i mučnina, dok je period inkubacije oko mesec dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track