Godišnje 300 hiljada tona životinjskog otpada zatrpa Srbiju
Foto: Rts

Godišnje 300 hiljada tona životinjskog otpada zatrpa Srbiju

Srbija -
U saradnji sa opštinom Čajetina grad Užice nedavno predstavio projekat izgradnje transfer stanice za bezbedno sakupljanje ove vrste otpada

UŽICE - U Srbiji godišnje nastane više od 300 hiljada tona otpada životinjskog porekla, a najveći deo završi na deponijama. Projekat Centra za prikupljanje animalnog otpada, u kome su, uz Užice, učestvovale još tri opštine, korak je bliže ka rešenju tog problema.Na deponijama, pokraj puta, u kanalima ili na neuslovnim stočnim grobljima, najveći deo, čak 80 odsto animalnog otpada ili uginulih životinja u Srbiji završi na nepropisan način. U užičkom kraju, gde postoji gotovo stotinu prerađivača mesa, poslednjih godina ovaj problem je posebno izražen.

"Ono što mi sada radimo jeste da praktično obavezujemo klanice da imaju ugovor sa kafilerijama koje su odabrane. Uglavnom, sve te sporedne proizvode životinjskog porekla sa područja Zlatiborskog okruga prikuplja kafilerija iz Ćuprije", kaže Vera Đuković, republički veterinarski inspektor.

Iako sa ispunjenim standardima za preradu mesa, najčešće manji proizvođači zbog nedovoljne količine ili loše putne mreže imaju problem sa skladištenjem sporednih životinjskih proizvoda.

"Kamion iz kafilerije Ćuprija dolazi jednom sedmično. Bilo bi nam potrebno svakodnevno da dolazi jedno manje vozilo koje će da nosi taj otpad i da bude negde na Zlatiborskom okrugu taj sabirni centar koji će preuzimati otpad, jer je nemoguće funkcionisati kada dolazi jednom sedmično", kaže Branko Bojović iz klanice "Bojović".

U saradnji sa opštinom Čajetina, grad Užice je uz podršku slovenačkih stručnjaka, austrijske agencije i republičkog Fonda za zaštitu životne sredine nedavno predstavio projekat izgradnje transfer stanice za bezbedno sakupljanje ove vrste otpada.

Ukoliko ovaj projekat, kako se očekuje, bude prihvaćen na nekom od konkurska EU, na ovoj lokaciji u Sevojnu planirana je izgradnja Centra za prikupljanje otpada životinjskog porekla, prvog takve vrste na području Zlatiborskog okruga.

"On će u sebi imati rashladne uređaje da čuvaju otpad koji se dovozi na ovu lokaciju, imaće prostoriju za pregled životinja koje se dopreme tu i on neće imati uticaja na životnu sredinu, a dodatno će se raditi dokumentacija koja će o tome da da pozitivno mišljenje", kaže Miladin Pecinar koordinator projekta.

Uz pozitivno mišljenje o projektu koji je urađen po standardima EU, ukupne vrednosti 280.000 evra, mogla bi početi već od proleća naredne godine.

http://www.youtube.com/watch?v=vhtDo2ErEUA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track