Divljač preživljava uz pomoć lovočuvara
Foto: RTS

Kruševac

Divljač preživljava uz pomoć lovočuvara

Srbija -
Pored ishrane lovočuvari se brinu i o zdravlju divljih životinja, a bave se i lovnim turizmom koji je na Jastrepcu u zamahu, pa osim naših dolaze i lovci iz Rusije, Nemačke i Francuske

KRUŠEVAC - Bez obzira na vreme i praznike lovočuvari na Jastepcu danonoćno brinu o životinjama. Poučeni iskustvima od prošle zime, u šumskom gazdinstvu "Rasina" na vreme su se snabdeli dovoljnim količinama goriva, hrane i lekova za jelensku divljač i divlje svinje u uzgajalištu, koje se prostire na 400 hektara.Iz ambara se tovari hrana za divljač koja zimi u uzgajalištu ne bi mogla da preživi bez pomoći čoveka. Hranilišta su na teško pristupačnim mestima koja su često i zavejana.

"Ponekad ovde ostajemo i dva do tri dana i ne silazimo u Kruševac. Noć je ovde lepa i nije nam neobično, jer smo navikli", kaže Miroslav Jočić, lovočuvar.

Pored ishrane lovočuvari se brinu i o zdravlju divljih životinja, a bave se i lovnim turizmom koji je na najšumovitijoj planini Balkana u zamahu, pa osim naših dolaze i lovci iz Rusije, Nemačke i Francuske.

"Kada se svi uslovi steknu zamisao je da se deo divljači naseljava i na otvorenom prostoru Velikog Jastrepca od 30.000 hektara", kaže šef šumskog gazdinstva "Rasina" Zoran Živančević.

Ograda se redovno proverava, jer na Jastrepcu ima vukova, ponekad medveda, ali i problema sa lovokradicama.Pošto je lovna sezona u jeku divljač je postala obazrivija. Krdo jelena i košuta sakrilo se u najmračnijem delu šume.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track