Ombudsman: Nacionalne manjine u Zrenjaninu i dalje ugrožene
Foto: KURIR

Ombudsman: Nacionalne manjine u Zrenjaninu i dalje ugrožene

Srbija -
Tokom 2011. na kući koordinatorke za romska pitanja Dobrile Nikolić napisano je: "Smrt Ciganima političarima", a krajem jula na kući Tomislava Meržana: "Smrt Ciganima", dok je krajem decembra 2012. iz vatrenog oružja pucano na kuću predsednika Alijanse vojvođanskih Rumuna Viorela Besua

ZRENJANIN - Zamenik zaštitnika građana u Zrenjaninu Trajan Pankarićan upozorio je da ni posle više od godinu dana nisu otkriveni počinioci nekih od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti i fizičkog integriteta pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji Zrenjanina.On je kazao da je pravno sankcionisanje nasilnika i onih koji se koriste govorom mržnje zakonska obaveza i da tu ne sme biti nikakvog kompromisa, a država mora da zauzme jasan stav da "govor mržnje, pretnja nasiljem, kao i samo nasilje, neće biti tolerisani".

Pankarićan je podstetio da je tokom marta 2011. godine na kući koordinatorke za romska pitanja Dobrile Nikolić napisano: "Smrt Ciganima političarima", a krajem jula na kući Tomislava Meržana u Zrenjaninu: "Smrt Ciganima".

Avgusta te godine, kako je naveo zamenik gradskog ombudsmana, u poštansko sanduče Reformistička crkve u Zrenjaninu ubačene su pretnje smrću i proterivanjem, upućene pripadnicima mađarske nacionalne manjine.

Pankarićan je kazao da je krajem decembra iz vatrenog oružja pucano na kuću predsednika Alijanse vojvođanskih Rumuna Viorela Besua u naseljenom mestu Jankov Most kada samo pukim slučajem nije nastradao niko od ukućana.Kako je naveo, u svim tim slučajevima počinioci krivičnih dela nisu otkriveni.

"S obzirom da je tokom 2011. i 2012. godine bilo i drugih napada na pripadnike nacionalnih manjina čiji su počinioci otkriveni, očekujemo da institucije države preduzmu dodatne mere u cilju otkrivanja počinilaca navedenih krivičnih dela i njihovog privođenja pravdi", saopštio je Pankarićan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja