Ogledna nastava na bosanskom od 21. februara

Novi Pazar

Ogledna nastava na bosanskom od 21. februara

Srbija -
Ogledna nastava trajaće 30 radnih dana u cilju da se vide pozitivne i negativne dimenzije pre uvođenja bosanskog jezika septembra ove godine u vaspitno-obrazovne ustanove u Sandžaku

NOVI PAZAR - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević najavio je danas da će 21. februara u 12 vaspitno obrazovnih ustanova u Sandžaku početi ogledna nastava na bosanskom jeziku.

"Najverovatnije ćemo se odlučiti, u konsultacijama sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, vaspitno-obrazovnim ustanovama, izdavačkim kućama i lokalnim samoupravama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi, da početak ogledne nastave u 12 vaspitno obrazovnih ustanova počne 21. februara na Međunarodni dan maternjeg jezika", rekao je Džudžević na konferenciji za novinare.

On je istakao da će ogledna nastava trajati 30 radnih dana, a sve u cilju da se vide pozitivne i negativne dimenzije pre uvođenja bosanskog jezika septembra ove godine u vaspitno-obrazovne ustanove u Sandžaku.

"Sagledaćemo sve to da bi 1. septembra u sve 43 vaspitne ustanove u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju startovali na kompetentan, ozbiljan i odgovoran način", rekao je Džudžević.

Ogledna nastava biće organizovana u po jednom odeljenju u četiri predškolske ustanove i osnovnim školama "Selakovac" u Novom Pazaru, "Rifat Burdžević" u Tutinu, "12. decembar" u Sjenici i "Svetozar Marković" u Prijepolju, kao i u četiri gimnazije u tim lokalnim zajednicama.

Na pitanje novinara zašto je ogledna nastava odložena i nestartuje 16. januara, on je istakao da BNV nije najavljivao tačan datum, te da ne postoje razlozi za odlaganje oglednog projekta.

"Najavili smo da ćemo poceti u drugom pologodištu, a ne 16. januara jer forma ogledne nastave nije zakonom propisana. Naša želja je da putem ogledne nastave sagledamo praktičnu stranu", obijasnio je Džudžević i dodao da je cilj da se sve pripremi.

Prema njegovim rečima, u dogovoru sa Ministarstvom izabran je datum kada će početi sa oglednom nastavom i koliko će ona trajati.

Džudžević je naglasio i da su Bošnjaci "poslednji manjinski narod koji ostvaruje prava na obrazovanje na maternjem jeziku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track