Kikinda posle 8 godina dobija bioskop?!
Foto: RTS

Kikinda posle 8 godina dobija bioskop?!

Srbija -
Inicijativu da u Kikindi ponovo proradi bioskop podržalo na hiljade ljudi

KIKINDA - Kikinda je nekada imala dva bioskopa, a već osam godina nema ni jedan. Tu činjenicu mnogi građani nerado prihvataju. Raniji pokušaji da se ponovo pokrene bioskop propadali su, ali iz lokalne samouprave, međutim, ovih dana stižu ohrabrujuće najave.

Inicijativu da u Kikindi ponovo proradi bioskop podržalo je na hiljade ljudi, a lokalna samouprava je najzad spremna da preduzme korake ka realizaciji ovog projekta.

Mirko je bio među poslednjim radnicima poslednjeg bioskopa u gradu. On rado priča o vremenu kada je sala bila pretesna da prihvati sve posetioce.

"Nije bilo uopšte ulaznica da se nađe, čak smo morali i fotelje koje su bile u hodniku, uvlačiti unutra", kaže Mirko.Bioskopi su davno zatvoreni. Danas se na njihovom mestu nalaze megamarket i teniska sala, a Kikinđani se sa setom prisećaju vremena kada su filmove gledali na velikom platnu.

"Dok sam bila mlada išla sam redovno u bioskop, a to je lepo za decu", kaže jedna Kikinđanka."Još kao mali dok smo išli u osnovnu školu, vodili su nas masovno, a kasnije smo sami odlazili pošto su se prikazivali dobri filmovi i sve je to bilo ok", kaže sugrađanin.

Inicijativu da u Kikindi ponovo proradi bioskop, pokrenutu na društvenoj mreži, podržalo je na hiljade ljudi. A lokalna samouprava je spremna da preduzme korake ka realizaciji ovog projekta.

"Postoji inicijativa i dobra volja ljudi koji su zaduženi za taj posao, odnosno lokalne samouprave. Postoje i određena sredstva i verujem da bismo prve projekcije mogli da imamo već tamo negde na jesen", kaže Miloš Latinović, zamenik predsednika opštine Kikinda.

Bioskop bi trebalo da bude deo multifunkcionalne sale koja će se nalaziti u nedovršenoj zgradi TV studija. Koliko će ceo poduhvat koštati još je nepoznato, jer je projektna dokumentacija tek u izradi.

Inače, prva filmska projekcija u Kikindi održana je pre 108 godina, a poslednji bioskop zatvoren je pre osam godina, zbog slabe posećenosti.

http://www.youtube.com/watch?v=pPOPOYJZENQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track