Obustavljeni radovi na brani Svračkovo

Zbog nedostatka novca

Obustavljeni radovi na brani Svračkovo

Srbija -
Rok za završetak brane je pet godina, ali ako se bude radilo kao do sada pitanje je da li će biti završena i za 10, istakao direktor Javnog preduzeća "Rzav" Ljubo Lazović

GORNJI MILANOVAC - Radovi na brani Svarčkovo, koja se gradi za potrebe vodosistema "Rzav" su obustavljeni i neizvesno je da li će se nastaviti, rečeno je danas na sednici Opštinskog veća u Gornjem Milanovcu.

Direktor Javnog preduzeća "Rzav" Ljubo Lazović rekao je na sednici da su radovi počeli u aprilu, a prekinuti u oktobru 2012. godine zbog neodstatka novca za sistem koji vodom snabdeva Čačak, Gornji Milanovac, Arilje, Lučane i Požegu.

"Ukupna investicija je šest milijardi dinara od čega Republika obezbeđuje 91 odsto, a ostalo opštine koje koriste vodu. U prošloj godini od planiranih 300 obezbedeno je 128 milona dinara zbog čega je beogradska Hidroenergetika prekinula radove", kazao je Lazović.

On je naveo da je rok za završetak brane pet godina ali da, ako se bude radilo kao do sada, pitanje je da li će biti završena i za 10 godina.

Lazović je podsetio da je u okviru brane planirana izgradnja i hidroelektrane i da je do sada izvršena eksproprijacija zemljišta i izgrađeni delakovodi i pristupni putevi.

Kako je Lazović kazao, prošle godine i pored izrazite suše sa Rzava je obezbeđeno dovoljno vode za pet gradova, ali da tome najviše doprinosi nizak nivo proizvodnje u privredi što znatno smanjuje potrošnju. Izgradnjom brane "Svračkovo", sistem "Rzav" bi obezbedio dovoljno vode za narednih pola veka što bi mogli da koriste i potrošaci koji sada nisu priključeni na taj vodosistem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track