icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Pirotska peglana kobasica afrodizijak!

Delikates

Pirotska peglana kobasica afrodizijak!

Srbija
Sa ćilimom i kačkavaljem ovaj specijalitet čini "sveto trojstvo" pirotskog podneblja

PIROT - Cilj promocije specijaliteta peglane kobasice promocija je Pirota, kao grada s najviše istorijskih i geografskih brendova u Srbiji, izjavio je Momčilo Đurđić, autor projekta kojim se kroz razne manifestacije popularizuje pirotska peglana kobasica.

"Desetine, a možda već i stotine porodica onih koji su ostali bez posla, polako počinju da organizuju svoju egzistenciju oko proizvodnje peglane kobasice. Dugoročno, ako država i grad strateški podrže ovu porodičnu industriju, ima nade i da se Stara planina opet zabeli i prošara stadima koza, ovaca, goveda, pa i magaraca", rekao je Đurđić, uoči februarske godišnje promocije pirotskog specijaliteta.

 

On je ovaj lokalni specijalitet opisao kao "delikatesan i skup proizvod sa bezbroj sjajnih svojstava", a koji je godinama više sakrivan nego pokazivan.

 

"Treba ga ponosno staviti pred što više ljudi, upakovati i objasniti. Istina o peglanoj kobasici je mnogo - da sa ćilimom i kačkavaljem čini "sveto trojstvo" pirotskog podneblja. Da je ekološki proizvod pošto se ne dimi nego suši, da ne sadrži svinjsko meso, što ga čini prihvatljivim za izbirljiva i bogata tržišta Bliskog istoka, da nije predjelo nego dezert koji se služi uz vino, da zbog zrelog mesa koja ga čine zrači snagom afrodizijaka", rekao je Đurđić.

 

Na pitanje o eventualnoj zaštiti peglane kobasice kao proizvoda s geografskim poreklom, on je rekao da "to tek predstoji", jer specijalitet ima pun potencijal da uđe "u društvo jedinstvenih domaćih brendova hrane".

 

"Na tradicionalne proizvode, pa i na peglanu kobasicu, polaže se isključivo kolektivno pravo, što znači da pojedinac ne može da je autorizuje, a može da je proizvodi svako ko ispunjava zakonom, elaboratom i recepturama zadate uslove.

 

Dakle, ni peglanu ne treba da čuvamo od drugih, već pre svega od sebe samih, od sopstvenog nemara i zatucanosti", rekao je Đurđić.

 

Navodeći da je Pirot u poslednjih deset godina napustio svaki deseti stanovnik, on dodaje da je cilj promocije peglane kobasice i u tome da ljudi počnu da se vraćaju ovom gradu. "Odlaske ne mogu zaustaviti ni novi putevi, ni ulice, ni trgovi već samo ako Piroćanci vide da drugi sa zadovoljstvom dolaze u njihov grad, pa još sa svežim novcem u džepu želeći da kupe baš ono što oni imaju da ponude. Ako je pirotska peglana kobasica doprinela i doprinosi tome, a mislim da jeste, onda smo uspeli", rekao je Đurđić.

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.