Kuršumlija u međunarodnom ekološkom programu

Očuvanje ekologije

Kuršumlija u međunarodnom ekološkom programu

Srbija -
U lokalnoj samoupravi ističu da opština Kuršumlija ima sve poredispozicije da postane ekološka opština

KURŠUMLIJA - Opština Kuršumlija uz pomoć srpskog Ministarstva energetike i razvoja životne sredine i inostranih donatora ušla je u program zaštite životne sredine pod nazivom "Očuvanje ekologije".

U lokalnoj samoupravi ističu da opština Kuršumlija u čijem sastavu su tri banje, Lukovska, Prolom i Kuršumliska i kroz koju protiču tri reke Toplica, Kosanica i Banjska, sa blizinom Kopaonika, Radan planine i bogatstvom šuma i zelenila, ima sve poredispozicije da postane ekološka opština.

U tom cilju predstavnici opštine potpisali su ugovor sa Ministarstvom energetike i razvoja životne sredine Srbije i predstavnicima nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GTZ, o učešću u programu "Očuvanje ekologije", rečeno je u lokalnoj samoupravi.

Na ovaj način inostrano iskustvo i znanje ovoj opštini pomoći će u osnaživanju ekoloških kapaciteta, kontroli nad otpadom i otpadnim vodama, kao i primeni inovativnih i ekonomičnih rešenja, kako bi se otpad iskoristio i kao resurs za reciklažu.

Realizacija ovog međunarodnog projekta pod nazivom "Očuvanje ekologije" u kuršumliskoj opštini odvijaće se u dve faze do 2017. godine. Za prvu fazu koja predpostavlja izradu projekta za zaštitu životne sredine, edukaciju stanovništva i početak realizacije potrebno je 2,4 miliona evra. U pomoći na poboljšanju čistoće i očuvanju zdrave životne sredine ove opštine pridružila se i Vlada Japana koja će Kuršumliji donirati 88.000 evra za nabavku jednog kamiona "smećara" i 73 kontejnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track