EU gradi pijacu mleka u Dačićevom selu

Po svetskim standardima

EU gradi pijacu mleka u Dačićevom selu

Srbija -
Vlada Švajcarske i EU su donirale 90.000 evra, dok će lokalna samouprava uložiti dodatnih 15.000 za objekat od 600 kvadrata

ŽITORAĐA - Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su preko programa pomoći i saradnje s 25 nerazvijenih opština juga Srbije, pod nazivom PROGRES, 90.000 evra za završetak objekta mlečne pijace u Žitorađi, inače selu u kojem je odrastao premijer Ivica Dačić.

Na osnovu potpisanog ugovora sa EU PROGRES, u izgradnju pijace mleka i lokalna samouprava uložiće dodatnih 15.000 evra, saopšteno je iz opštine Žitorađa.

Objekat ima 600 metara kvadratnih i u njemu će se prodavati mlečni proizvodi, sir i kajmak po evropskim propisima, što podrazumeva strogu biološku i hemijsku kontrolu, navodi se u saopštenju i podseća da je njegova gradnja počela još pre 20 godina.

Žitorađa je poznata po kvalitetnim mlečnim proizvodima, pa iako do sada nije imala sanitarnu mlečnu pijacu, tu su se sirom i kajmakom snabdevali građani iz svih opština Topličkog i Nišavskog okruga. Uzgoj mlečnih krava i proizvodnja mlečnih proizvoda jedna je od osnovnih poljoprivrednih grana kojom se bave stanovnici ove uglavnom poljoprivredne opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track