U Srbobranu glasala četvrtina birača, u Zrenjaninu 10 odsto

Pokrajinski izbori

U Srbobranu glasala četvrtina birača, u Zrenjaninu 10 odsto

Srbija -
U Apatinu je glasalo više od 4.760 birača ili 17,7 procenata

NOVI SAD - U drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora, koji se danas održavaju u tri izborne jedinice u Vojvodini, u Srbobranu je do 12.30 sati glasalo više od 3.500 birača, odnosno oko 25 odsto, saopštila je Pokrajinska izborna komisija.

U Apatinu je glasalo više od 4.760 birača ili 17,7 procenata, dok se u Zrenjaninu do tog vremena izjasnilo oko 3.550 građana, odnosno 9,5 procenata birača u toj izbornoj jedinici.

Komisija je prethodno saopštila da se ponovljeno glasanje na dopunsko glasanje za poslanike Skupštine Vojvodine u te tri izborne jedinice odvija bez zabeleženih nepravilnosti.

Za tri mandata u pokrajinskom parlamentu konkurišu tri kandidata DS, dva SNS i jedan SPS, koji su, posle izjašnjavanja građana u prvom krugu 17. februara, zauzeli prva mesta prema broju osvojenih glasova.

Prema izbornim pravilima, poslaničko mesto u vojvođanskoj skupštini dobiće onaj kandidat u izbornoj jedinici koji osvoji više glasova birača koji su glasali.

Dopunski izbori održavaju se jer su predsednici opština Apatin Živorad Smiljanić i Srbobran Zoran Mladenović (SPS) podneli ostavke na mesto pokrajinskih poslanika. Izbori u Zrenjaninu sprovode se, jer je gradonačlnik Ivan Bošnjak (SNS) vratio mandat Skupštini Vojvodine.

Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu. Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-LSV-SVM-LDP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track