Trudnica dobila otkaz, pa izgubila tužbu

Žaliće se do Strazbura

Trudnica dobila otkaz, pa izgubila tužbu

Srbija -
Osnovni sud u Kikindi odbacio tužbu Sunčice Aleksić, kojoj prošle godine nije produžen ugovor o radu u fabrici "Toza Marković" zbog toga "što se nalazi na trudničkom bolovanju"

KIKINDA - Očajna!Isti sud, tri činjenično i pravno identična predmeta, i tri različite presude. Ovako svoju muku za Kurir obrazlaže Sunčica Aleksić (28) iz Kikinde. Nije joj jasno kako jedan sudija Osnovnog suda u Kikindi može da donese presudu u korist njenih koleginica, dok je drugi odbacio njenu tužbu protiv bivše firme. Ne zadovljava je ni tumačenje pravnika da je po sredi slobodno sudijsko uverenje.

"Zaposlila sam se 25.2.2011. u okviru programa "Prva šansa" NSZ u fabrici "Toza Marković". Vrlo brzo sam unapređena u poslovođu. Vodila sam proizvodnju u pogonu i bila zadužena za 20 ljudi u smeni. Pre toga sam na istom radnom mestu volonterski radila tri meseca. Primljena sam na 12 meseci, sa obavezom poslodavca da me zadrži u radnom odnosu još godinu dana. U međuvremenu sam zatrudnela. Odbili su da mi produže ugovor o radu u trenutku kad sam bila u četvrtom mesecu trudnoće", ogorčeno priča Sunčica.

Ona objašnjava da se opredelila za advokata koji je zastupao i njene dve koleginice, koje su takođe zbog trudnoće ostale bez posla.

"Moje koleginice Tamara Jurkić i Vesna Sivčev dobile su spor, na koji je "Toza Marković" uložila žalbu, pa sad o tome odlučuje Apelacioni sud u Novom Sadu, a ja sam izgubila. Prilikom usmenog izricanja presuda, sudija mi je rekla da presuđuje u korist "Toze Marković", da to nije moralno, ali je po zakonu. Žaliću se do Strazbura", kaže Sunčica.

Iz obrazloženja presude proizilazi da Sunčica nije odradila pripravnički staž od 12 meseci, nego samo osam.

Odlaskom na trudničko bolovanje, prekinula je stručno osposobljavanje, pa poslodavac zbog toga nije u obavezi da sa njom zaključi ugovor o radu na još 12 meseci, što i predviđa program "Prva šansa".

Sunčicin advokat Branislav Sivčev, najavljuje žalbu na donetu presudu:

"Smatram da je, poput njenih koleginica, i Sunčicin zahtev osnovan. Bivši poslodavac povredio je Zakon o radu i izvršio diskriminaciju. Sve tri su otkaz dobile zato što su bile u drugom stanju", navodi Sivčev.

Fabrika "Toza Marković": Nismo nezadovoljni njihovim radom, već zato što su trudne

Kao pokriće za otkaze, u "Tozi Marković" su naveli da su se ugovorom sa NZS obavezali da, u slučaju da nisu zadovoljni pripravnikom, mogu da zasnuju radni odnos i sa drugim licima sa njihove evidencije, mlađim od 30 godina, istog zanimanja i stepena obrazovanja.

U obrazloženju koje je poslovodstvo "Toze Marković" tada uputilo NZS, stojalo je da one nisu "zamenje" jer su bili nezadovoljni njihovim radom, nego zato što "se nalaze na trudničkom bolovanju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track