Najnovije vesti

Bujanovcu 10 miliona za izgradnju deponije

Bujanovcu 10 miliona za izgradnju deponije

Srbija
Bujanovac će dobiti i 1.200 kontejnera za poboljšanje ekološke situacije u opštini, rekao šef Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković

BUJANOVAC - Šef Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je danas u Bujanovcu da će ministarstvo za zaštitu životne sredine uskoro dodeliti lokalnim vlastima deset miliona dinara za izgradnju deponije u selu Rakovac.

Stanković je nakon razgovora sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem rekao da je u to mesto došao i pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Hranislav Stojković radi ubrzanja uplate sredstava koje lokalnoj samoupravi duguje resorno ministarstvo za izgradnju deponije u selu Rakovac i nabavku 1.200 kontejnera.

"Potrebno je sprečiti dalje širenje deponije u Rakovcu na obradivu zemlju. Bujanovac će dobiti i 1.200 kontejnera za poboljšanje ekološke situacije u opštini. Lokalna vlast je sa svojom stručnom službom napravila sve potrebne projekte što znatno olakšava posao i biće obezbeđena sredstva da svi ekološki problemi budu rešeni", kazao je Stanković.

Hranislav Stojković je rekao da je sa šefom Koordinacionog tela došao da podrži opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa u rešavanju ekoloških problema, naročito u prečišćavanju otpadnih voda i upravljanju otpadom.

"Došlo je do zastoja u finansiranju izgradnje deponije u Rakovcu u iznosu od deset miliona dinara koje je po ugovornim rešenjima ranije trebalo da isplati Fond za zaštitu životne sredine. Ministarstvo će za desetak dana pokrenuti proceduru za isplatu bivšeg duga", kazao je Stojković.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je rekao da je ta opština u 2012. godini potpisala ugovor sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i izvođačima radova o izgradnji deponije u selu Rakovac, ali da iz ministarstva do sada nije uplaćeno obećanih deset miliona dinara za te namene, niti je stiglo obećanih 1.200 kontejnera za odlaganje otpada.

Meštani sela Rakovac, u kome se nalazi i Bujanovačka banja i lekoviti izvori mineralne vode, protestovali su pre godinu dana zbog širenja divlje deponije na obradive površine i privatno zemljište, a zbog blokade deponije smeće iz Bujanovca tom prilikom nije bilo odnošeno mesec dana. Na deponiji u Rakovcu predviđena je i izgradnja transfer stanice za upravljanje čvrstim otpadom.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...