Vrh poplavnog talasa na Dunavu i Savi za dva dana

Kontrola vodostaja

Vrh poplavnog talasa na Dunavu i Savi za dva dana

Srbija -
Sinoć je zabeležen poplavni talas kod Kraljeva koji je na ušću Žičke reke u Ibar poplavio polja, ali i nekoliko kuća i domaćinstava u kraljevačkom naselju Žičko polje

BEOGRAD - Vrh poplavnog talasa na Dunavu i Savi očekuje se u Srbiji za dva do tri dana u zavisnosti od padavina i topljenja snega u Austriji, Sloveniji i Mađarskoj, rečeno je danas u Sektoru MUP-a za vanredne situacije.

Kako su naveli u tom sektoru, ekipe su svuda na terenu i stalno se prati vodostaj na Dunavu i Savi tako da ne može da dođe do ugrožavanja imovine i ljudi.

Na nekoliko mesto kod Klemka, sa šabačke strane, vodostaj Save je dostigao nivo redovne odbrane od polava.

Nema značajnijih izlivanja reka, a voda se polako povlači u korita u gornjim tokovima reka koje su se izlile i poplavile poljoprivedno zemljište kod Požege i Kraljeva.

Zabeležen je porast vodostaja na banatskim rekama, ali je ispod granice redovne odbrane od poplave, a povećan je nivo vode Peka i Mlave u donjem toku kod Kučeva, Malog Crnića i Petrovca na Mlavi i tu je proglašena redovna odbrane od poplava i ekipe su na terenu.

Sinoć je zabeležen poplavni talas kod Kraljeva koji je na ušću Žičke reke u Ibar poplavio polja, ali i nekoliko kuća i domaćinstava u kraljevačkom naselju Žičko polje. Poplavni talas ušao je u objekte na 300 metra od korita reke, a četiri domaćinstva su i dalje opkoljena vodom.

Radoica Kočović, načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije kaže da će vodi trebati dosta vremena da se povuče jer je zemlja već natopljena zbog obimnih padavina proteklih dana, a da zaštitni bedem ne dozvoljava da otekne i vrati se u korito.

Ibar je popunio i seoski vodovod u Žiči. Oko 400 domaćinstava vodom za piće snabdeva se iz cisterne gradskog vodovoda. Potopljeno je i nekoliko bunara koji snabdevaju grad, ali po rečima Rajka Đekića, tehničkog direktora "Vodovoda" u Kraljevu vodosnabdevanje grada nije ugroženo.

"Voda je ispravna za piće, kontolišemo je svakih 12 sati, i poslednji rezultati su odlični. Voda je potpuno ispravna i ima je dovoljno", kaže Đekić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track