ORIGINALNO: Zbog nasilnog đaka niški osnovci u klupe s kacigom!
Foto: Beta

Jedinstven predlog

ORIGINALNO: Zbog nasilnog đaka niški osnovci u klupe s kacigom!

Srbija -
Roditelji upozoravaju da učenik A. D. u školi "14. oktobar" tuče vršnjake ili se na drugi način fizički iživljava nad njima

BEOGRAD - Kako bi se učenici zaštitili od nasilja jednog vršnjaka, u školi "14. oktobar" u Nišu predloženo je da na nastavi nose zaštitne kacige.

Ovakav "jedinstven" predlog, kako tvrde roditelji osnovaca, usledio je posle njihove žalbe da su im deca izložena svakodnevnoj torturi jednog agresivnog đaka trećeg razreda za osnovno i srednje obrazovanje dece sa posebnim potrebama.

Roditelji upozoravaju da učenik A. D. svakodnevno izazove neki incident, tuče vršnjake ili se na drugi način fizički iživljava nad njima. Tim povodom, krajem januara održan je sastanak Tima za zaštitu dece od zlostavljanja, zapostavljanja i zanemarivanja. U prisustvu prosvetnog inspektora, predstavnika Školske uprave i Centra za socijalni rad, direktor škole "14. oktobar" Zoran Nikolić obelodanio je neverovatan podatak.

"Roditeljima sam sugerisao da nabave zaštitne kacige, ali nisu prihvatili", reči su direktora Nikolića, unete u zapisnik sa ovog sastanka.

Međutim, u izjavi za list Nikolić kaže da je predlagao kacige, ali ne za svu decu, već samo za mališana koji je agresivan, jer je sklon samopovređivanju.

"Slične mere se preduzimaju u Centru za autizam u Riminiju, gde sam boravio prošle godine. A moja izjava o kacigama u množini verovatno je tehnička greška u zapisniku sa sastanka", objašnjava on.

Međutim, roditelji učenika tvrde da im je direktor predlagao ovu nesvakidašnju zaštitu njihove dece, što ih je izrevortiralo. Zato su u pismu listu upitali "da li njihova deca treba da nose kacige dok su u školi, samo zato što direktor ne može da reši problem".

Vršnjačko nasilje je u porastu i u drugim niškim školama. U policijskim akcijama u školama, ugostiteljskim i sličnim objektima u blizini obrazovnih ustanova, utvrđeno je da veliki broj učenika na nastavu dolazi naoružan. Kod maloletnika nije pronađeno vatreno oružje, ali je zato zaplenjen veliki broj noževa i bodeža, "boksera" i bejzbol palica.

U policiji ukazuju i da su sve češće izvršioci krivičnih dela mlađi od 14 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track