TORDA POSLE TORNADA: Sirotinja ostala bez 10 miliona dinara!

TORDA POSLE TORNADA: Sirotinja ostala bez 10 miliona dinara!

Srbija -
Treći dan od strašnog nevremena koje je banatskom selu nanelo štetu, bez krova nad glavom i dalje oko 100 porodica. Mnogi od njih juče kisnuli

TORDA - Uskrs za zaborav!Tri dana nakon nezapamćenog nevremena koje je na Uskrs pogodilo stanovnike Torde, ožiljci od užasnog vetra koji je duvao brzinom većom od 200 kilometara na sat u ovom selu, još su vidljivi. Iako su marljivi meštani uklonili veći deo srušenih stabala i šut od palih zidova i polupanih crepova, još nekoliko dana biće potrebno da se selo dovede u kakav-takav red.- Pored toga što je oštetio oko sto kuća, olujni vetar pričinio je štetu i na oko 400 pomoćnih objekata. Bio je toliko jak da je kao od šale prevrtao traktorske prikolice i drugu mehanizaciju. Prema gruboj računici, materijalna šteta iznosi oko 10 miliona dinara, što je za 3,5 miliona više od prvih nezvaničnih podataka - kaže za Kurir predsednik MZ Torda Janoš Dobai.Sve se odigralo u nekoliko paklenih minuta:- Rika vetra podsećala je na zvuk aviona u niskom letu. Sve je delovalo kao na filmu. Najbitnije da niko u selu, koje ima mnogo staračkih domaćinstava, nije stradao - kazao je Dobai.Meštani s kojima je Kurir juče razgovarao u čudu se pitaju šta su bogu zgrešili kad ih je na veliki hrišćanski praznik zadesila prava kataklizma.- Nadamo se da nas država neće ostaviti na cedilu. Nedostaje nam više od 100.000 komada crepa i raznog drugog građevinskog materijala da zakrpimo i sačuvamo našu sirotinju. Kiša koja je juče padala samo nam je još više zakomplikovala situaciju. Nikada ranije naše selo nije pogodilo ni približno ovoliko jako nevreme - ispričali su oni.

Očajni meštani Torde mole za pomoć
Očajni meštani Torde mole za pomoć

Pomoć preko potrebna!U opštini Žitište zbog nevremena koje je protutnjalo Tordom i dalje je na snazi vanredna situacija, a otvoren je i žiro račun za pomoć meštanima sela sa oko 1.400 stanovnika, mahom mađarske nacionalnosti: 840-2719740-63, poziv na broj 97-45-244, Opština Žitište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track