KAO PRAVI: Šumadinci osnovali Kozački pokret

Zakletva na Oplencu

KAO PRAVI: Šumadinci osnovali Kozački pokret

Srbija -
Za atamana Kozačke stanice u Topoli izabran je Stevo Vranić koji je izjavio da će srpski kozaci raditi na razvijanju duhovne, kulturne i ekonomske saradnje.

Srbija je dobila prvi kozački pokret, čiji su članovi zakletvu položili u ckrvi mauzoleja Karađorđevića na Oplencu, a u njegovom osnivanju pomogli su im kozaci iz Jalte u Ukrajini.

Prva Kozačka stanica čije je sedište u Topoli nosi naziv "Blagovesti", broji 42 člana, među kojima su i dve žene. Svi oni su položili zakletvu da će poštovati kozačke principe, odnosno da će čuvati zemlju, veru, tradiciju, prijatelje.Za atamana Kozačke stanice u Topoli izabran je Stevo Vranić koji je izjavio da će srpski kozaci raditi na razvijanju duhovne, kulturne i ekonomske saradnje.

"Cilj nam je da ponudimo zdrave projekte, da kroz veteranske organizacije Rusije nađemo investicije, da ponudimo ono što imamo, a to su zdrava hrana i turizam", rekao je Vranić.Ataman kozaka Jalte pukovnik Anatolij Išćuk istakao je da će saradnja ići, pre svega, u duhovnom i kulturnom smeru, a vrlo brzo i u ekonomiji. On je istakao da je kozaštvo način života, a kozak je osoba koja će, ako treba, dati svoj život za svoju državu.

"Kozak je zaštitnik otadžbine. Ne može biti kozak onaj ko nije kršten i ko nije pravoslavac. Ne može biti kozak ko nije zaštitnik države, kulture, vere. Osnova je patriotizam", naveo je Išćuk.Lekar Verica Živanović, jedna je od dve žene koje su članice kozačkog pokreta u Topoli, rekla je da je suština novoosnovanog kozačkog pokreta da ljudi prihvate takav kodeks ponašanja kakav imaju kozaci, da budu moralnog karaktera, da imaju odgovornost prema društvu, zajednici, porodici i otadžbini.

Naglasivši da su članovi Kozačke stanice u Topoli veterani ratova, članovi raznih srpsko-ruskih asocijacija, Živanovićeva je rekla da svako ko želi da se učlani mora da bude časna i poštena osoba i da ima ljude koji će potvrditi takav način života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track