Masovna akcija davanja krvi za Zdravstveni centar u Mitrovici
Foto: KURIR

Fond PIO

Masovna akcija davanja krvi za Zdravstveni centar u Mitrovici

Srbija -
Ovo je prva akcija ovog tipa, gosti iz centralne Srbije izrazili su želju da posete Kosovo i Metohiju, daju moralnu podršku ljudima ovde i budu davaoci krvi, istakao direktor filijale PIO u Kosovskoj Mitrovici Radule Kompirović

KOSOVSKA MITROVICA - Radnici Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) iz centralne Srbije danas su dobrovoljno dali krv za potrebe Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Sindikata republičkog Fonda PIO Slobodan Kabić istakao je da je ovo 21. akcija dobrovoljnog davalastva krvi na nivou Fonda. On je, inače, do sada 127 puta dao krv.

"Došlo nas je oko 50, nadam se da ćemo svi moća da damo krv. U poslednje vreme smo prestali da putujemo kako bi dali krv nego smo davali u svojim gradovima. Ovo je 21. akcija, prvu smo imali 1993. godine, do sada uspevamo, ima nas dosta u Fondu, više od jedne trećine zaposlenih su dobrovoljni davaoci krvi", rekao je Kabić.

Direktor filijale PIO u Kosovskoj Mitrovici Radule Kompirović izjavio je da je ovo prva akcija ovog tipa, da su gosti iz centralne Srbije izrazili želju da posete Kosovo i Metohiju, daju moralnu podršku ljudima ovde i budu davaoci krvi.

"Obzirom da je ovo prvi put da neko dođe masovno, jedna institucija, jedna firma iz Srbije, prezadovoljni smo. Čuli smo da će i druge firme krenuti sa ovakvim akcijama i doći u predstojećim mesecima, kao i ljudi iz Republike Srpske, sa Pravnog fakulteta iz Banja Luke", kazao je Kompirović.

Koordinator za poslove Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović kazala je da Kancelarija i ovom akcijom pokazuje da vodi računa o građanima koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo na inicijativu Sindikata zaposlenih Fonda PIO danas u Kosovskoj Mitrovici gde njihovi zaposleni u velikom broju daju krv. Kancelarija i ovom akcijom pokazuje da želi da dopre do svakog našeg građanina na sve moguće načine, pa i na ovakav, da se pomogne našoj bolnici da imamo što adekvatnije i kvalitetnije lečenje", kazala je Radovanović.

Marina Drinić jedna od zaposlenih u republičkom PIO koja je danas dala krv, na ovaj korak se odlučila ne samo zbog akcije dobrovoljnog davanja krvi već i same posete Kosovu i Metohiji obzirom da sada živi u Beogradu, ali je iz Prizrena.

"Motivacija da dođem bio je između ostalog i odlazak u Visoke Dečane, gde nikad nisam bila", kazala je ona.

Njen kolega Petar Lučić nije sa Kosova i Metohije, ali kaže da vrlo često dolazi, a današnja akcija bila je samo razlog više za posetu.

"Motivacija je svakako da pomognemo našoj braći na Kosovu i Metohiji. Često dolazim, ovde mi je kao kod kuće", kazao je Lučić.

Akcija je organizovana na inicijativu Sindikata zaposlenih u Republičkom fondu PIO, a podržana je od Kancelarije za KiM Vlade Srbije koja je organizovala prevoz za dobrovoljne davaoce krvi.

Zaposleni u Fondu PIO će nakon akcije dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici posetiti Pećku Patrijaršiju i manastir Visoki Dečani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track