POŠTA ODBILA ODŠTETU: Kompjuter dobio noge?

Kula

POŠTA ODBILA ODŠTETU: Kompjuter dobio noge?

Srbija -
Odbijen odštetni zahtev porodice Samac u Kuli zbog nestalog tableta, kojeg je Miroslav poslao iz Čikaga bratu Nikoli za rođendan

KULA - Porodica Samac iz Kule, koja je pre dva meseca umesto tablet računara, poslatog iz SAD, primila praznu kartonsku kutiju, dobila je ovih dana odbijenicu na odštetni zahtev upućen Radnoj jedinici PTT saobraćaja "Srbija" u Somboru. Iz pošte u Somboru stiglo je kratko obaveštenje da Marija Samac, na koju je glasila pošiljka iz Amerike, nema prava na nadoknadu štete za netragom nestali tablet računar."Obaveštena sam da je reklamacioni postupak okončan shodno Svetskoj poštanskoj konvenciji i da nemam prava na naknadu štete, jer je pošiljka bila neregistrovana. Ne razumem kako je bila neregistrovana, ako je imala uredno ispisanu adresu. Kako to da ja nemam pravo da dobijem svoje, a neko ima pravo da uzme moje?", revoltirana je Marija Samac.Tablet kompjuter je iz Čikaga poslao Marijin sin Miroslav, koji radi u SAD, bratu Nikoli za rođendan. Marija je preuzela pošiljku, koja joj se učinila sumnjivom jer je bila teška svega 460 grama, pa se vratila u poštu u Kuli i zatražila da je tamo otvore. U kutiji nije bilo ničega, a u kulskoj pošti su o tome napravili zapisnik, na osnovu čega je Marija podnela odštetni zahtev od 30.000 dinara, procenjujuci da toliko vredi nestali uređaj."U pošti su mi čak saopštili da je trebalo da tražim veću nadoknadu, a nisam dobila ni ono što sam tražila. U odbijenici nema nikakve pouke o pravnom leku, tako da mi je poručeno, u stvari, da se pomirim sa nestankom pošiljke", kaže Marija.U pošti u Somboru kažu da je po njihovim pravilima slučaj tablet računara, nestalog na relaciji Čikago - Kula, zaključen."Ma koliko da imamo razumevanja za stranku koja je ostala bez poklona iz SAD, odštetu ne može da dobije jer je pošiljka u dolazu bila obična, a ne preporučena ili vrednosna, što znaci da nigde nije evidentirana. Da je bila vrednosna, primalac pošiljke bi dobio odgovarajuću nadoknadu", objašnjava Milena Kovačev, referent za paketske usluge u RJ PTT saobraćaja "Srbija" u Somboru.Marijin muž Perica primećuje da PTT očigledno nema volju da pronađe nestali tablet, a da obrazloženje odbijenice na odštetni zahtev predstavlja uvredu za zdrav razum."Trebalo im je dva meseca "istrage", da bi napisali dve besmislene rečenice. Pošiljka jeste obična, ali nije upućena poštaru ili cariniku, nego određenoj osobi na tačno naznačenoj adresi. Nećemo odustati od traženja tableta, a novi zahtev uputićemo direktoru PTT u Somboru i Pošti carinjenja u Novom Sadu", uporan je Perica Samac.

Lopova lako pronaćiNa carini u Beogradu porodici Samac je rečeno da je paket iz Amerike, na kojem piše "tablet PC", kao obična pošiljka prosleđen bez otvaranja Pošti carinjenja u Novom Sadu."Tablet je nestao na relaciji Novi Sad - Sombor - Kula. Ukrao ga je onaj ko je izmerio paket bez tableta i napisao gramažu prazne kutije", zaključuje Perica Samac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track