NIŠ: Prvi maj ispod kraljeve lipe na Čegru
Foto: KURIR

Uživanje

NIŠ: Prvi maj ispod kraljeve lipe na Čegru

Srbija -
Porodice Sredojević, Mladenov, Stojadinović, Petković, Nikolić i Zdravković svoje stolove postavili u hladovini ispod lipe uz spomenik na Čegru, gde uz dobro raspoloženje provode praznik

NIŠ - Porodice Sredojević, Mladenov, Stojadinović, Petković, Nikolić i Zdravković svoje stolove postavili su danas u hladovini ispod lipe uz spomenik na Čegru, gde uz dobro raspoloženje provode praznik.

"Znao sam da je ta lipa po nečemu značajna i znao sam da je beleg sela Kamenice koje se nalazi ispod samog Čegra. Nisam znao da je lipu zasadio lično kralj Aleksandar Karađorđević još 1927. godine. Uz dobar provod na Čegru, saznao sam nešto što do sada nisam znao, a često dolazim na Čegar", priča Miloš Sredojević.

Druga lipa uz kraljevu bila je zapis sela Donjeg Matejevca. Ona je stradala od groma, pa su meštani posadili novu.

Sa izletnicima ispod kraljeve vile upiremo pogled prema Devojačkom kamenu, a u steni silueta čovekovog lika koja prema legendi predstavlja Stevana Sinđelića.

Desno je Ravnište, a iznad Konjištip, deo gde, prema rečima domaćina Čegra Selomira Markovića, cveta najlepši božur.

"Tu su Turci sustizali Srbe i sekli ih sabljama", objašnjava Selomir, čovek bez imenjaka u Srbiji.

Marković o Čegru brine od 1988. godine i kaže da raste svest kod izletnika da svetinju treba čuvati, ali se uvek nađe neko ko domaćinu zagorča praznik.

Noćas su razvaljena vrata od toaleta, Marković žuri da nađe majstora da to popravi, jer očekuje veliku grupu turista iz Sofije.

Najmlađim izletnicima pažnju privlače dva topa ispred kule. Topovi su bili aktivni na Ceru, a sada upotpunju sliku na Čegru i podsećaju na slobodarstvo srpskog naroda.

Čegar je obišao i predsednik gradske opštine Pantelej Srđan Savić koji je doneo kese da podeli izletnicima kako bi Čegar ostao posle praznika u onom stanju u kome su ga zatekli prilikom dolaska.

Čegrom šetkaju komunalni policajci, a zatim odlaze na Kamenički vis, a u rasporedu su i ostala izletišta u okolini Niša.

Uz Kamenički vis su još izletišta Bojanine vode, Sićevo, Bubanj, a mnoge Nišlije su već zaposlele obližnja jezera, Bovansko prema Sokobanji, Oblačinsko kod Merošine.

Selomir svakog gosta dočekuje i pri odlasku prati. Zakazuje novi sastanak za 31. maj, na dan Čegarskog boja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track