9 dana borbe sa požarom na Crnom vrhu

Vatrena stihija

9 dana borbe sa požarom na Crnom vrhu

Srbija -
I pored danonoćne borbe sa vatrom, požar se izuzetno sporo stavlja pod kontrolu a situacija se menja iz časa u čas. Tome doprinosi povremeno jak planinski vetar, velika količina gustog dima, visoka dnevna temperatura kao i krajnje nepristupačan teren

PRIBOJ - Vatrogasci i radnici Šumske sekcije već devet dana bezuspešno pokušavaju da ugase požar koji gori na Crnom vrhu u kanjonu Uvca, u opštini Priboj.

"Bez obzira na praznike, oko 100 vatrogasaca i dvadesetak radnika Šumske sekcije su na teško pristupačnom terenu, suočeni sa požarom koji je teško lokalizovati čak i uz pomoć helikoptera Sektora za vanredne situacije koji nam obilato pomažu iz vazduha", rekao je komandir vatrogasne jedinice iz Prijepolja Vujadin Kovačević.

U gašenju požara učestvuju vatrogasci iz Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Valjeva, Šapca, Niša i Prijepolja.

"I pored danonoćne borbe sa vatrom, požar se izuzetno sporo stavlja pod kontrolu a situacija se menja iz časa u čas. Tome doprinosi povremeno jak planinski vetar, velika količina gustog dima, visoka dnevna temperatura kao i krajnje nepristupačan teren", rekao je Kovačević.

Vatrom je zahvaćeno više od 150 hektara guste borove šume a svi napori usmereni su da se obezbedi zaštita daljeg širenja požara.

"Mehanizacija proseca teren kako bi se požar zatvorio, ali se još ne može govoriti o njegovom stavljanju pod kontrolu", dodao je on.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji deo operativnog tima koordinira te aktivnosti, i danas apeluje na građane da u cilju sprečavanja pojave novih požara i izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovine ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja