U Subotici grad napravio ogromnu štetu

Vremenska nepogoda

U Subotici grad napravio ogromnu štetu

Srbija -
Usevi su u potpunosti uništeni, a grad je ostao bez protivgradnih raketa, tako da bi novo nevreme moglo biti fatalno po useve

SUBOTICA - Šteta na usevima od grada, koji je proteklog vikenda pogodio šire područje Subotice, u pojedinim naseljima je stopostotna, a najseverniji grad u Srbiji praktično je ostao bez protivgradnih raketa, tako da bi svako novo nevreme moglo biti fatalno po useve - ukoliko ne stignu nove količine raketa.

Kako je izjavio direktor Poljoprivredne stručne službe Damir Varga, nakon što je jaka kiša počela u subotu oko 18:30, već oko 19 časova dejstvovala je protivgradna odbrana, pa je na širem području Subotice bilo samo sugradice koja nije nanela nikakve štete.

Mađutim, protivgradna zaštita je zakazala na pojedinim lokacijama, tako da je potez između sela Čantavir i Višnjevac, kao i potez od Novog Žednika ka auto-putu pretpreo najveću, stoprocentnu štetu na poljoprivrednim kulturama.

"Stradali su tek zasejani suncokret, kukuruz, dok je najveća šteta kod strnih žita koja su bila pri kraju vegetacije. U Čantaviru je bilo čak i razbijenih crepova, stakala na automobilima, a sve kao posledica grada veličine kokošijeg jajeta", rekao je Varga.

On poljoprivrednicima preporučuje da preseju jare useve koji su unšteni, dok se kod uništenih strnina prvo morati usitniti zelena masa, nakon toga sledi plitko oranje, a tek onda presejavanje.

Varga napominje da većina poljoprivrednika još nije ni stigla da osigura useve, s obzirom da je nevreme došlo nešto ranije nego što je uobičajeno, a što je - kako smatra - sve posledica klimatskih promena.

"Još jedan veliki problem predstavlja to što je Subotica praktično ostala bez protivgradne zaštite. Prema mojim informacijama, većina raketa je ispucana, tako da će u slučaju evenutualnog novog naleta štete biti mogle biti daleko veće, da ne kažem nesagledive", rekao je Varga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja