Inženjer Slaviša živi u portirnici firme u kojoj je bio direktor

Od socijalne pomoći

Inženjer Slaviša živi u portirnici firme u kojoj je bio direktor

Srbija -
Žrtva tranzicije, ali i sopstvene sudbine, bez bližnjih, jer je odrastao u domu za siročad, u međuvremenu i oboleo

NEGOTIN - Mašinski inženjer Slaviša Matijašević ostao je bez posla, porodice i zdravlja. Sada živi u portirnici firme u kojoj je bio direktor. I odatle će uskoro morati da se iseli. Njegov slučaj još nije stigao na dnevni red opštinskog veća.

Slaviša, mašinski inženjer, u periodu stečaja i direktor "Poljotehne" u Negotinu, posle propasti kompanije 2007. godine, koja je imala više od hiljadu zaposlenih po celoj Srbiji, doživeo je i lični sunovrat.

Već pet godina, bez ikakvih uslova, Slaviša živi sam od socijalne pomoći, u portirnici svoje nekadašnje firme. Dok je radio, bio je u braku i sa suprugom je živeo kao podstanar. U međuvremenu se razveo, ali i razboleo, pa mu i lekove obezbeđuje Centar za socijalni rad.

Žrtva tranzicije, ali i sopstvene sudbine, bez bližnjih, jer je odrastao u domu za siročad, u međuvremenu i oboleo, Slaviša Matijašević je gubitkom posla skliznuo na marginu života, odakle se sa teškom mukom čupa.

"Pošto sam veš mašinu dobio od prijatelja, ofarbao sam je i sredio malo. Kad god pada kiša, evo padala je pre neki dan, moram da je pokrijem, jer ide sve na instalaciju", priča Slaviša, i objašnjava da kuva na šporetu napolju i zimi i leti.

Iako se ne libi nikakvog posla, poslednjih pet godina živi od sitnih popravki aparata i socijalne pomoći. To je ipak nedovoljno da bi mogao sebi da iznajmi bar jednu sobu.

Slaviša, koji je na pragu šeste decenije života, moraće za dva dana da napusti portirnicu, jer je novi vlasnik preduzeća tražio preko suda, da se iseli. Tvrdi da je imao obećanje iz opštine, da će dobiti kontejner za stanovanje.

"Na bilo kojoj lokaciji, samo da mi daju taj kontejner i ja ću biti najzadovoljniji čovek na svetu. Imati jednu sobu, to je nešto najlepše, da vas niko nikad ne istera", priča Slaviša.Gordana Nisić iz negotinskog Centra za socijalni rad kaže da nema uvid u to da li mu je opština obećala neko rešenje. "Iz razgovora sa njim znam da mu je to bilo obećano, a dokle se stiglo i ko je obećao ja to ne znam", kaže Nisićeva.

Zamenik predsednika opštine Negotin Dragoljub Đorđević kaže da Slavišin slučaj nije bio na dnevnom redu opštinskog veća, otkako su na vlasti od 24. septembra.Iako zvanične odluke nema, u opštini Negotin kažu da će pokušati da pomognu ovom čoveku. Preko centra za socijalni rad ponudiće mu posao u komunalnom preduzeću.

http://www.youtube.com/watch?v=vAbcV6EefPg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track