Cveće će ponovo cvetati: Simfonijeta pod palicom Tošija Janagisave
Foto: Saša Urošev

Koncert u Senti, a potom i Beogradu

Cveće će ponovo cvetati: Simfonijeta pod palicom Tošija Janagisave

Srbija -
Pod pokroviteljstvom Ambasade Japana i kompanije JTI u Srbiji gostuje kamerni orkestar „Simfonijeta"

SENTA: Čarobno!Kamerni orkestar Simfonijeta, pod dirigentskom palicom Tošija Janagisave, održao je u utorak uveče besplatan koncert u Domu kulture u Senti pod nazivom "Cveće će ponovo cvetati".

Na koncertu za pamćenje, izvedena su dela čuvenih japanskih kompozitora Jasušija Akutagave, Mičija Mičijagija, Joko Kano, ali i Aleksandra S. Vujića, kao i Antonina Dvoržaka. Poštovaoci klasične muzike uživali su i u izvođenju Ecuko Cunozaki, koja je nastupila na violini kao solistkinja Njen repertoar obuhvata klasičnu i romantičnu muziku, ali i tradicionalnu i folklornu muziku Japana i Srbije:- Dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Japana potvrđeno je mnogo puta. Predstavljanje japanske kulture u Srbiji jedan je od načina jačanja tog prijateljstva, ali i saradnje. Sledeći svoje japanske korene, Japan Tobacco International tradicionalno podržava projekte koji obogaćuju kulturnu ponudu Srbije, predstavljajući našoj publici umetnike iz Japana. Posebno nam je drago kada srpski i japanski umetnici nastupe zajedno, kao sada." - istakao je Danilo Stojanović, direktor fabrike JT International a.d. Senta.Stojanović je podsetio da je zahvaljujući ovoj saradnji, publika u Beogradu i Senti dosad uživala u nastupima grupe"Variki", čeliste Mineo Hajašia, gitariste Kazuhito Jamašita i mnogih drugih japanskih umetnika. Koncert u Senti prethodio je beogradskom koji će biti održan dan kasnije - 15. maja u dvorani SKC-a.

Stekli naklonost domaće i inostrane publike

Kamerni orkestar Simfonijeta osnovan je 1987. godine u Beogradu. Članovi orkestra su renomirani muzičari, dobitnici brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Na čelu orkestra, koji je za kratko vreme stekao naklonost domaće i strane publike i visoke ocene kritike, od osnivanja je dirigent i umetnički direktor Aleksandar S. Vujić, a od 1995. njegov počasni šef - dirigent Nikos Efimijadis iz Grčke. Orkestar je 2012. izabrao za počasnog sefa dirigenta Tošio Janagisavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track