Zdrava hrana za goste Prolom i Lukovske banje
Foto: Milen đorđević

Bez hemikalija

Zdrava hrana za goste Prolom i Lukovske banje

Srbija -
Preduzeće Planinka zasejalo je iznad Lukovske banje, na visini od 1.370 metara, krompir na površini od 2,5 hektara.

LUKOVSKA BANJA - Preduzeće Planinka, koje gazduje Prolom i Lukovskom banjom, zasejalo je iznad Lukovske banje, na visini od 1.370 metara, krompir na površini od 2,5 hektara.

U ovom preduzeću kažu da je ekonomska strana u drugom planu, već žele da njihovi gosti jedu zdravu hranu.

"Pošto raspolažemo sa ovom zemljom koja je veoma pogodna za gajenje krompira, jer je na velikoj nadmorskoj visini i nije potrebno tretiranje hemijskim sredstvima, odlučili smo da gajimo krompir za naše potrebe, kako bi gosti Prolom i Lukovske banje jeli zdravu hranu", kaže Žarko Đurić, generalni direktor Specijalne bolnice Prolom banja.

Đurić pojašnjava da na ovoj vesini krompir stiže krajem avgusta i početkom septembra i da očekuje prinos od oko 40 tona krompira.

"Ekonomska računica nije bitna. Nama je važno da naši gosti jedu zdravu hranu, koju mi proizvodimo", kaže Đurić. Inače, obe banje imaju veliku posećenost a u dva hotela u Lukovskoj banji svi kapaciteti su rezervisani do oktobra.Pošto u Lukovskoj banji ima više izvora termomineralne vode, čija temperatura dostiže i 68 stepeni, preduzeće Planinka uskoro podiže dva plastenika koji će se zagrevati toplom vodom koja se iskoristi kroz banjske tretmane.

"Za početak ćemo podići dva plastenika površine po pet ari. U njima ćemo tokom cele godine gajiti povrće za naše potrebe", kaže Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track