NE SEGREGACIJI: Odustali od razdvajanja dečaka i devojčica
Foto: Beoinfo

Predomislili se

NE SEGREGACIJI: Odustali od razdvajanja dečaka i devojčica

Srbija -
U saopštenju koje je potpisao direktor ove ustanove Marko Grgurović navodi se da je tačno da PU namerava da uvede dvojezičnu nastavu na ruskom jeziku, ali je demantovao da će biti podele razreda na osnovu pola dece

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" demantovala je da rukovodstvo planira da Gradskoj upravi za obrazovanje predloži ideju da dečaci i devojčice koji pohađaju novosadske vrtiće ubuduće budu razdvojeni.

U saopštenju koje je potpisao direktor ove ustanove Marko Grgurović navodi se da je tačno da PU namerava da uvede dvojezičnu nastavu na ruskom jeziku, ali je demantovao da će biti podele razreda na osnovu pola dece.

"Nakon posete Jaroslavlju, želeli smo da prenesemo zaposlenima u PU 'Radosno detinjstvo' načine rada koji se primenjuju u tom ruskom gradu. Ni u jednom trenutku nisam izjavio da će se u Novom Sadu primenjivati praksa razdvajanja dečaka i devojčica", tvrdi Grgurović.

Međutim, na promociji iskustava sa službenog puta u Rusiji, na kojoj je bilo reči i o razdvojenim razredima, Grgurović je izjavio da se nada da će predlozi za reformu predškolskog vaspitanja biti prihvaćeni. "Kada sve razmotrimo, iznećemo naš predlog Gradskoj upravi, kako bismo mogli da to primenimo i kod nas, ako nam bude dozvoljeno", kaže Grgurović, od koga juče nije bilo moguće dobiti detaljnije informacije šta će se u predlogu nalaziti.Na tu ideju rukovodstvo "Radosnog detinjstva" došlo je nakon službene posete kolegama iz Rusije, pre svega profesoru Vladimiru Bazarnom, koji je tvorac eksperimentalne ideje razdvojenog školovanja dece.

Udruženje "Roditelj" osudilo je ideju uprave Predškolske ustanove da se razdvoje dečaci i devojčice u vrtićima.

"Odvajanje dečaka od devojčica u grupama u okviru vrtića, od najranijeg doba liči na meru segregacije, diskriminacije na osnovu pola i zaustavljanje ako ne i nazadovanje procesa socijalizacije dece u savremenom dobu. Naša deca su deca, živa bića sa svojim imenom, prezimenom, karakterom i sopstvenom genetikom, a ne eksperimentalni objekti za dokazivanje nečijih hipoteza", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track