SVI NA JAVOR: Sabor srpske omladine
Foto: Glas Zapadne Srbije

SVI NA JAVOR: Sabor srpske omladine

Srbija -
Šesta po redu manifestacija održaće se u nedelju pred Vidovdan, 23. juna, u organizaciji lokalne samouprave i Doma kulture iz Ivanjice i Humanitarne organizacije „Stara raška“ iz Beograda

JAVOR - Planina Javor već nekoliko godina je mesto održavanja Sabora srpske omladine iz matice i rasejanja, čija namena je učvršćivanje veza među Srbima, a ovogodišnja, šesta po redu manifestacija održaće se u nedelju pred Vidovdan, 23. juna, u organizaciji lokalne samouprave i Doma kulture iz Ivanjice i Humanitarne organizacije „Stara raška“ iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade republike Srbije.Najpre će u podne biti položeni venci na spomenik majoru Mihailu Iliću, podignutom u znak sećanja na hrabrost i vojnu veštinu ovog oficira i njegovih boraca, koji su na javorskom frontu odbranili granicu u srpsko-turskom ratu 1876. godine i tako zaštitili pozadinu glavnine srpskih trupa.

Kulturno-umetnički program počeće u 13 časova, na kome će nastupiti ansambli srpskih kulturno-umetničkih društava iz dijaspore, bivših jugoslovenskih republika i Srbije, a po završetku zvaničnog počinje zabavni program i narodno veselje koje će trajati do jutra narednog dana.Povodom održavanja Sabora „Javor 2013“ razgovarali smo sa Vojinom Vučićevićem, predsednikom UO Humanitarne organizacije „Stara Raška“.U nedelju se na Javoru održava šesti Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja. Humanitarna organizacija “Stara Raška” iz Beograda osnovala je taj Sabor. Zašto baš na planini Javor, a ne u nekom turističkom mestu ili bliže Beogradu?Javor nije slučajno izabran da bude mesto okupljanja srpske omladine celog sveta. Istorijski gledano ova planina je vekovima razdvajala srpsku omladinu, jer je na njoj postojala granica i carina prema turskom carstvu. Neka sada Javor bude mesto njenog okupljanja. Mi smo Javor proglasili planinom srpske omladine, pa neka tako i bude.Kakav je odziv omladine iz matice i rasejanja?Na prvom Saboru 2008. godine bilo je oko 30 000 posetilaca. Do sada je učestvovalo više od 30 sastava spskih kulturno-umetničkih društava iz matice i rasejanja, od kojih je više od polovine bilo iz dijaspore i regiona, odnosno iz bivših jugoslovenskih republika.Planira li se dolazak kulturno-umetničkih društava iz prekookeanskih država?Pored ansambala iz evropskih država, interesovanje za dolazak pokazuju i oni iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Sigurno će učestvovati, a videćemo kada i koliko.Na predhodnim saborima pojavljivale su se devojke iz Albanije. Da li će one i dalje dolaziti ili će ih, kako se priča, zameniti pravoslavne devojke iz zemalja sa istoka?Očekuje se da se na ovom saboru momci i devojke okupljaju, upoznaju i zbližavaju, sve u cilju sklapanja brakova. Realizovanje projekta Humanitarne organizacije da se srpski momci žene pravoslavnim devojkama sa istoka je u toku, pa te devojke treba očekivati na budućim Javorskim saborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja