NEVEROVATNO: Vukovi obrali bostan u Badnjevcu, ali stvarno!

Opasni mesožderi navukli se na slatke i zrele lubenice

NEVEROVATNO: Vukovi obrali bostan u Badnjevcu, ali stvarno!

Srbija -
U opštini Žitorađa u njive zasađene lubenicom svaku noć dolaze kurjaci i jedu najveće i najzrelije plodove. Dolaze već pet godina, a plen im je svaki put sve veći

BEOGRAD - Osladile im se zrele lubenice.Meštani sela Badnjevac u opštini Žitorađa muke muče da zasade lubenica odbrane od vukova. Ove divlje zveri navukle su se na slatko voće, pa svaku noć upadaju u njive i jedu lubenice. Ova pojava trake četiri-pet godina, ali su ove godine štete sve veće.Gordana Ćirić, u čiju su njivu vukovi počeli da dolaze još 1. jula, kaže za Kurir da šteta za sada nije velika, ali priznaje da je njen suprug sa komšijama počeo noću da dežura da bi sprečio vukove da jedu lubenice.- U tri njive imamo zasađene lubenice na 2,5 hektara. U jednoj njivi su izgrizli i pojeli 16 lubenica, a u druge dve po četiri-pet komada. Da li je jedan ili više vukova, ne znamo jer ih niko nije video, ali smo našli tragove na njivi. Jasno je da su vukovi jer imaju velike šape - kaže Gordana.- Oni zubima oljušte koru i pojedu samo ono unutra. Biraju najveće i najzrelije lubenice u njivi, a zelene ne diraju. Počeli su da dolaze oko 1. jula, čim su lubenice počele da zre. I komšijama prave štetu, pa su moj suprug i komšije noću išli da dežuraju, ali kad su oni tamo, vuk ih oseti i neće da dođe. Morali smo da kupimo i stavimo osam svetiljki u njivu i od tada više u tu njivu ne dolaze, ali idu u druge dve neosvetljene - kaže Gordana i dodaje da će kad oberu bostan u jednoj njivi svetiljke preneti u druge dve gde lubenice malo kasne sazrevaju.I u opštini Žitorađa potvrdili su medijima da je na osnovu tragova utvrđeno da vukovi jedu lubenice u selu Badnjevac, ali su istakli da im niko od meštana nije prijavljivao štetu.

Lom su nam napraviliDa vukovi svraćaju i jedu lubenice i u njihovoj njivi, potvrdila nam je i Slađana Jeftić iz istog sela.- Prošle godine vukovi su nam lom napravili, a sad su, od pre nekoliko večeri, počeli ponovo da dolaze. Neki veliki kurjaci biraju najveće lubenice. Suprug i sin dežuraju noću, ali čim oni odu u Leskovac da prodaju bostan, vukovi dođu u njivu. Nema se i ovako, a još i oni napadaju - jada se Slađana Jeftić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track