Kikinda: Reciklažnom centru isporučena oprema
Foto: Saša Urošev

Ekonomsko osnaživanje Roma

Kikinda: Reciklažnom centru isporučena oprema

Srbija -
Sredstva za nabavku vozila, mašina i ostale opreme obezbedilo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine

KIKINDA: Dobro za sve!

Prvom reciklažnom centru u Srbiji koji će 1. septembra i zvanično biti pušten u rad, u sredu je isporučena oprema.

Sredstva za nabavku vozila, mašina i ostale opreme obezbedilo je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, potvrdio je Kuriru predsednik Federacije Roma Srbije Jovan Dajmanović.

Zasluge za otvaranje reciklažnog centra u kojem će se zaposliti oko 25 osoba, uglavnom Roma., pripadaju državi koja je prepoznala važnost ovog projekta, ali i opštini Kikinda, jer je ustupila na korišćenje jedan objekat u krugu bivše kasarne „Servo Mihalj“:

"Ovo je još jedan dokaz modernizacije Srbije, ali i ekonomskog osnaživanja romske zajednice. Činjenica je da su Romi u Srbiji sakupljači sekundarnih sirovina, i da rade u sivoj zoni. Otvaranjem reciklažnih centara u Kikindi u još nekoliko srpskih gradova, oni će ući u zakonske tokove, I moći neuporedivo lakše da žive od svog rada-ocenio je Damajnović, I precizirao da će u reciklažnom centru sakupljati plastika, metal, folije, papir i kartonažna ambalaža.Benefite od ovog projekta neće imati samo zaposleni Romi, nego i svi građani Kikinde, zato što će grad biti čistiji i uredniji", zaključio je Damjanović.Projekat Federacije Roma Srbije država je potpomogla sa oko 1,1 miloon evra. Pored Kikinde, reciklažni centri biće otvoreni u Nišu, Staroj Pazovi I Aleksincu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track