ŽEDNI: Čačani na višim spratovima bez vode već drugi dan
Foto: Kurir

Kvar na Rzavu

ŽEDNI: Čačani na višim spratovima bez vode već drugi dan

Srbija -
Zavod za zaštitu javnog zdravlja zabranio je upotrebu vode za piće do daljeg. Vodu sa smanjenim pritiskom imaju građani koji žive u nižim zonama

ČAČAK - Potrošači u Čačku i danas, drugi dan za redom, imaju problema sa snabdevanjem vodom zbog kvara na vodosistemu "Rzav" iz Arilja, iz kojeg se Čačak snabdeva vodom.

Vodu sa smanjenim pritiskom imaju građani koji žive na nižim zonama, dok su na većim visinskim zonama i iznad drugog sprata u stambenim zgradama bez vode, rečeno je u čačanskom javnom preduzeću "Vodovod".

U "Vodovodu" ističu da je obezbeđen dovoljan broj cisterni u gradu sa kojih se građani mogu snabdevati vodom. Prema rečima nadležnih u tom preduzeću, čačanska Bolnica je trenutno bez vode, zbog kvara na hidroforskom bolničkom postrojenju koji se otklanja, a do tada za Bolnicu je obezbeđena cisterna sa 12 kubika vode. Vojna kompanija Sloboda, koja je najveći potrošač vode u Čačku, danas je obustavila proizvodnju, kako bi građani imali veću količinu vode.

Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Čačku zabranio je upotrebu vode za piće do daljeg. Do neštašice vode došlo je zbog kvara na centrlanom magistralnom vodovodu vodosistema "Rzav", koji se dogodio juče oko 12.30 u mestu Prijanovići, kod Lučana. Javno preduzeće "Rzav" iz Arilja, koje snabdeva vodom pet gradova, zbog kvara je obustavilo isporuku vode Čačku, Lučanima i Gornjem Milanovcu.

Prema podacima iz tog preduzeća, Čačak i Gornji Milanovac se sada snabdevaju vodom iz sopstevnog vodosistema, dok su Lučani i mesto Guča ostali bez vode i snabdevaju se iz cisterni. Prema rečima rukovodstva čačanskog "Vodovoda", Čačku je potrebno 400-450 litra vode u sekundi za normalno funkcionisanje, a "Vodovod" iz sopstvenih sistema obezbeđuje 150 litara vode u sekundi. Arilje i Požega, koji se takođe snabdevaju vodom iz sistema "Rzav", imaju uredno snadbevanje vodom.

Cisterni dovoljno, jedna obilazi vrtiće

Za građane i ustanove u Čačku koji su ostali bez vode zbog kvara na vodosistemu "Rzav" obezbeđen je dovoljan broj cisterni s vodom za piće, rekao je danas direktor JP "Vododvod", Zoran Pantović.

"Obezbeđen je dovoljan broj cisterni u gradu sa kojih se građani mogu snabdevati vodom. U čačanskoj bolnici je cisterna kapaciteta 12 kubika, a jedna cisterna obilazi vrtiće", rekao je Pantović.On je najavio da će još devet cisterni biti raspoređeno na različitim lokacijama u gradu - od Avenije lipa do Mesne zajednice Prijevor.

"Intenzivno se radi na saniranju kvara, a preporučujem da se voda iz bunara i pumpi koristi za sanitarne potrebe i zalivanje, međutim, te mreže ne smeju biti vezane sa sistemom "Rzava", kako ne bi došlo do mešanja", naglasio je on.Nakon saniranja kvara, ističe Pantović, neophodno je da tri uzastopna uzorka vode budu ispravna, a procenjuje se da će tek sedam dana nakon puštanja u pogon sistema, voda moći da se koristi za piće.

Zbog kvara na centralnom magistralnom vodu vodosistema "Rzav", koji se dogodio juče u Prijanovićima, taj sistem je isključen iz mreže, pa je veliki broj potrošača u Čačku, Lučanima i Gornjem Milanovcu ostao bez vode.Saniranje kvara, kako je najavljeno, moglo bi da traje više od 24 sata, nakon čega je potrebno nekoliko dana da se vodovodni sistem ispere, kako bi građani mogli da koriste vodu za piće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track