FESTIVAL KULENA, DOBRE HRANE I JOŠ BOLJEG PROVODA Kisač domaćin jednog od najlepših događaja za ljubitelje tradicionalne hrane i kulturnih manifestacija (FOTO)
Kisač, mali ali ponosni grad u srcu Vojvodine, 22. februara postaje domaćin jednog od najlepših i najzanimljivijih događaja za ljubitelje tradicionalne hrane i kulturnih manifestacija.
Treći Međunarodni festival kišackog kulena koje organizuje “Udruženje Kisački Kulen”, okupiće posetioce iz različitih krajeva sveta, kako bi proslavio bogatstvo vojvođanske tradicije.
Gosti će imati priliku da probaju kisačke specijalitete, različite kobasice, čvarke i druge proizvode napravljene po starim receptima, a organizovan je i takmičarski deo - pravljenje kulena.
Interesovanje za izlaganje srpskog specijaliteta je veliko, od Novog Sada, preko, Stare Pazove, Kisača, pa sve do preko granica, Mađarske i Slovačke.
Prema rečima Miroslava Anušiaka, predsednika Udruženja Kisački Kulen, ima 46 ekipa za takmičenje u svežoj kobasici, a za kulen će se znati sutra posle 22h, kada je krajnji rok za predaju.
Majstori kulena recepte mudro čuvaju, jer kako kažu, isti se prenose sa generacije na generacije, a neki su stari čak dva veka!
Kada je reč o takmičenju najboljeg kulena Miroslav objašnjava da su najbitnije kompononte prema kojima se bira najbolji od najboljih izgled, kozistentnosti, zatim boja, ukus, kao i začini koji svaki majstor stavlja kako bi napravio što autentičniji komad.
Kurir.rs