Prostor sa kojeg dolaze najbolji mlečni proizvodi u Srbiji, a porede se čak i sa alpskim! U pitanju je decenijska proizvodnja - ovo su detalji
Povodom Svetskog dana mleka, novinarska ekipa Kurir televizije posetila je Peštersku visoravan, poznatu kao jedno od najplodnijih područja za proizvodnju mleka u Srbiji. Kako je istaknuto u emisiji, mnogi veruju da upravo sa ovog prostora dolaze najbolji mlečni proizvodi u zemlji. U fokusu je bila porodica Sejdović, koja se poljoprivredom bavi decenijama.
Njihova štala broji deset krava, a domaćin pojašnjava da proizvodnja mleka ima svoja jasna pravila:
- Oko 15 litara hrane mora da daje. Sve ono što viču, te 20, 30, sve je to pravna priča - kaže Islam Sejdović, mlekar.
Dodaje i da je broj krava ograničen:
- Više od 15 krava nema šanse.
Nakon muže, mleko se odmah proverava kako bi se utvrdilo da li je bezbedno za dalju preradu.
Tehničar Haris Ljajić objašnjava proces:
- Proveravamo kiseline, da li je ispravno mleko za dalju preradu i da uzmemo masnu jedinicu, pa ga bacimo u cisternu.
Ukoliko mleko nije bezbedno, to se lako otkriva:
- Kad je neispravno mleko, ono dokazuje da se gruša,. U ovom slučaju ne gruša se sa alkoholom, tako da je ispravno za dalju preradu.
Mleko se zatim cisternama transportuje do mlekare u Sjenici, gde se dalje prerađuje. Kako navode iz mlekare, Pešterska visoravan, zbog svoje nadmorske visine od 1450 metara, ima posebne uslove koji utiču na kvalitet mleka.
- Mogu da kažem, a to i znaju svi, ubraja se u alpsko mleko, upoređuje se sa njim. Masnoća mu je veća - kaže Mirsad Baždar, tehnolog.
U ovoj mlekari proizvode se brojni mlečni artikli:
- U ovoj mlekari se pravi jogurt, pravi se kiselo mleko, pravi se sjenički sir bez dodatka, paprika u pavlaci, slatko mleko ili pasterizovano, neko slatko, neko pasterizovano mleko. To je osnovno ono što je za kačkavalj. Kačkavalj se pravi prvo - zaključuje Baždar.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs