BLACE: Nastavniku otkaz dva meseca do pune penzije?

Direktor tvrdi da su se uslovi stekli

BLACE: Nastavniku otkaz dva meseca do pune penzije?

Srbija -
Milutin Ćurčić tvrdi da je na kraju karijere izbačen na ulicu, kako bi njegove časove dobio neko drugi

BLACE - Nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja u OŠ “Stojan Novaković” u Blacu Milutin Čurčić tvrdi da mu je direktor škole Zoran Jozić uručio rešenje o prestanku radnog odnosa, iako mu do punih 40 godina radnog staža sa plaćenim doprinosima nedostaje dva meseca.

Ćurčić dodaje da mu za starosnu penziju nedostaje godinu i po dana, što znači da je on na kraju karijere izbačen na ulicu, kako bi njegove časove dobio neko drugi.

Direktor škole Zoran Jozić kaže da je Ćurčić ispunio uslov za penziju, jer na dan 31.08. 2013. godine ima tačno 40 godina 10 meseci i 16 dana radnog staža.

"Ja sam na početku karijere izvesno vreme radio u Bosni i Hercegovini, u današnjoj BiH Federaciji. Taj deo staža mi nije pokriven u Fondu PIO, što je lako dokazivo listingom. To sam i predočio direktoru, zbog čega mi je on kazao da ja primim rešenje a da će mi on dati Ugovor o angažovanju na dva meseca, koji mi nedostaju, kako bih sastavio 40 godina staža. Ja sam to odbio jer neću na kraju karijere da radim na neki ugovor a i nemam poverenje u direktora", kaže Ćurčić i dodaje da po zakonu, ako započne školsku godinu, onda može da radi do 31. avgusta sledeće godine, što znači da “onaj kome je to obećano, ostaje bez časova cele školske godine”.

Direktor škole Zoran Jozić tvrdi da je Ćurčić stekao uslov za penziju, što su utvrdili inspekcijski organi.

"U rešenju stoji da Milutinu Ćurčiću radni odnos prestaje zbog ispunjenosti uslova za odlazak u penziju po članu 144 stav 2, odnosno ispunjenost jednog od uslova, 40 godina staža, što je dokazivo i što je pred inspekcijskim organima i dokazano. Ja mu želim da dugo koristi penziju, duže nego što je radio u školi a radio je 40 godina 10 meseci 16 dana, što je konstantovao zapisnikom prosvetni inspektor i inspekcija rada -kaže direktor Jozić.

Ćurčić dodaje da je držao časove 2. septembra i jedan čas trećeg septembra i da sada ide na ulicu bez penzije.

Dodaje da ga najviše boli što je baš on kao direktor škole svojevremeno primio Jozića na posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track