MILIJARDA DOLARA POD ZEMLJOM: Bogato nalazište bakra u Boru

Srbija nije siromašna

MILIJARDA DOLARA POD ZEMLJOM: Bogato nalazište bakra u Boru

Srbija -
Na početku istraživanja 2009. godine u Jami otkriveno najbogatije rudno telo "T" koje je otkopano za nepune tri godine i donelo profit od preko 40 miliona dolara

BOR- Geološka istraživanja koja je RTB Bor sproveo od 2009. godine pokazala su da u novim ležištima koja su pronađena ima rude bakra vredne nešto više od milijardu dolara, a uskoro će početi i istraživanja na području pored Knjaževca u delu izmedu Minićeva i Novog Korita.

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što znaci da su istraživanja u potpunosti ispunila ocekivanja", kaže za rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajča Tončić.

On objašnjava da je na početku istraživanja 2009. godine u Jami otkriveno najbogatije rudno telo "T" koje je otkopano za nepune tri godine i donelo profit od preko 40 miliona dolara.

"Potom smo otkrili još dva nova: "T1" i "T2" čija je eksploatacija otpocela ove godine, a reč je o 700.000 tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,7 odsto", navodi Tončić. On kaže da se uporedo istraživalo i na površini, pa je otkriveno i ležište "Kriveljski kamen" sa rezervama od 75 miliona tona rude srednjeg sadržaja bakra od 0,26 odsto.

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila ocekivanja", kaže Tončić.

U Rudarsko topionicarskom basenu Bor su 2009. godine, uz opremanje rudnika i modernizaciju flotacija, započela i obimna geološka istraživanja sa ciljem da pronadu nova ležišta sa što većim sadržajem bakra, kao i da obezbede više od 60 hiljada tona koncentrata godišnje, koliko je neophodno za rad nove topionice.

Dosad je uloženo oko pet miliona evra u kupovinu modernih bušilica i ostale opreme.

Pocetkom ove godine stigle su dve najsavremenije i najmocnije mašine koje je RTB ikad imao, koje mogu dostići dubinu do 2,8 kilometara. Jednom od njih istražuje se oklina rudnog tela Kriveljski kamen, dok druga radi u Majdanpeku. U kombinatu bakra su zadovoljni postignutim rezultatima.

U završnoj fazi je i procedura dobijanja istražnog prava za predeo u okolini Knjaževca, na prostoru izmedu Minićeva i Novog Korita. Dobijene su sve saglasnosti nadležnog ministarstva i za desetak dana očekuje se rešenje, posle čega će se krenuti u trogodišnja geološka istraživanja, kažu u RTB-u Bor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track