DONETA ODLUKA: Ledolomac Greben kreće u razbijanje leda kod Đerdapa
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

DONETA ODLUKA: Ledolomac Greben kreće u razbijanje leda kod Đerdapa

Srbija -

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je danas da je odlučeno da se ledolomac "Greben" pokrene sa predpristaništa prevodnice "Đerdap 1" uzvodno ka mestu Sokolovac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima na sastanku ministra Branislava Nedimovića i predstavnika nadležnih institucija doneta je odluka da se pokrene ledolomac.

Prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.Tokom sastanka je razmotrena trenutna meteorološka i hidrološka situacija i prognoza za narednih sedam dana, kao i stanje na vodotokovima sa aspekta pokrivenosti ledom i aktivnosti javnih vodoprivrednih preduzeća na odbrani od leda.

U saopštenju se navodi da je na Dunavu, od Bezdana do Zemuna, ploveći led, kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj, na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led, Tisa i banatski vodotoci su 100 odsto ledostaj, na Velikoj Moravi oko 60 odsto, a na Južnoj Moravi oko 40 odsto, dodaje se u saopštenju.Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save - Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan.

Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta, navodi se u saopštenju.

Stručno-operativnom sastanku sa Nedimovićem prisustvovali su predstavnici Republičke direkcije za vode, Sektora za vanredne situacije, Javnih vodoprivrednih preduzeća Srbijavode i Vode Vojvodine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, EPS Ogranak "Đerdap" i Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

BONUS VIDEO

Pogledajte kako je nevreme okovalo ledom srpske reke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track