VELIKA MISTERIJA U ŠAJKAŠU: Deca osetila miris jaja, pa padala kao pokošena!
Foto: N1 P

Ðaci ostali bez svesti zbog trovanja u školi u Šajkašu

VELIKA MISTERIJA U ŠAJKAŠU: Deca osetila miris jaja, pa padala kao pokošena!

Srbija -
Čak 38 učenika OŠ „Isidora Sekulić“ izgubilo je svest, a njih 18 zadržano je u bolnici na posmatranju. Razlog trovanja nije poznat, ispituju školu, kao i krv i urin đaka
1 / 4 Foto: N1 P

ŠAJKAŠ - U Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ 38 učenika juče je izgubilo svest ili je pokazivalo simptome trovanja, a čak 18 njih zadržano je u bolnici na posmatranju. Uzrok trovanja i dalje je misterija.Ðaci su padali u nesvest u sali za fizičko, zbog čega se prvo mislilo da je došlo do trovanjaPanika- Moj sin pohađa sedmi razred i pao je u nesvest. Kad sam stigao u školu, video sam ga kako leži na klupi, a lekari stoje oko njega. Bilo je strašno, mislio sam da ću i ja pasti u nesvest od stresa. Rekli su mi da je osećao malaksalost. Lekari ni njemu ni drugoj deci nisu dali da se uspavaju - kaže za Kurir Sredoje Nikolić, čiji je sin završio u Institutu za zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Pružanje pomoći... Sva deca prebačena u Novi Sad - Foto: Printscreen N1
Pružanje pomoći... Sva deca prebačena u Novi Sad - Foto: Printscreen N1

Ljubomir Arbutina, otac male Anastasije (13), kaže da ga je o nesrećnom događaju obavestila jedna od nastavnica i da je ubrzo i sam došao u školu. Objašnjava da je slika koju je zatekao bila vrlo potresna.- Moja ćerka je imala fizičko i kaže da je na času dvoje dece izgubilo svest. Moja Anastasija krenula je da donese vodu za njih, ali kad se vratila, i njoj je iznenada pozlilo. Deca su otežano disala, gubila svest, kiseonik im je nestajao, imali su jake grčeve, bolove u stomaku, bio im je pomućen vid i padali su u nesvest. Zanimljivo je to što su deca različitog uzrasta, od šestog do osmog razreda, i što nisu bili na istom času - navodi Arbutina.Reporteri Kurira su ispred škole u Šajkašu zatekli i dvoje unezverenih roditelja, koji su samo dobili informaciju da su im deca u bolnici, ali ne i razlog zašto.- Ljudi, gde mi je dete, šta se desilo?! Bio sam na poslu, za ovo sam saznao iz medija - vikao je jedan prestravljeni otac.

Sredoje Nikolić: Kad sam stigao u školu, video sam sina kako leži na klupi, a lekari stoje oko njega
Sredoje Nikolić: Kad sam stigao u školu, video sam sina kako leži na klupi, a lekari stoje oko njega

Kao u horor filmuPrema nezvaničnim informacijama iz škole, u sali za fizičko se u trenutku incidenta nalazilo 25 dece, ali nisu svi odmah osetili simptome.- Pre nego što se ovo desilo, odeljenje mog sina imalo je čas u toj istoj sali i nikome ništa nije bilo. To je ogromna prostorija i nije mi jasno koja je količina gasa ili neke druge supstance trebalo da iscuri da bi deci pozlilo, maltene u istom trenutku! Priča se da je curio freon iz klime, da su farbali pod, da je bilo zagušljivo... Od policije sam čuo da sumnjaju da je došlo do lančane psihičke reakcije, jedno dete videlo je da se drugom slošilo, uplašilo se i tako je krenulo. Sin mi je ispričao da je video drugare kako posle časa padaju po stepenicama u školi, užas, ko zna šta je u pitanju, kao horor film - ispričao nam je jedan od roditelja koji je želeo da ostane anoniman.Nepoznat uzrokIako su se prvo pojavile informacije da je u pitanju trovanje gasom u sali za fizičko, ta verzija odmah je odbačena jer gasne instalacije ne prolaze kroz školu.- Nije bilo ni kolektivnog doručka i, koliko mi znamo, ne postoji namirnica ili piće koje su sva deca konzumirala, tako da isključujemo i mogućnost trovanja hranom. Čekamo ekipe iz Beograda da procene šta se desilo. Ne znamo zasad šta je uzrok, sve moguće ekipe su na terenu, uviđaj je u toku, sve ćemo ispitati - rekao nam je jedan od zvaničnika iz opštine Titel.Da je misterija koji je uzrok trovanja ukazuje i podatak da su na terenu i epidemiološke ekipe Instituta za javno zdravlje Vojvodine.U Ministarstvu zdravlja kažu da prate sve što se desilo u Šajkašu.- Upoznati smo sa celom situacijom, ali i dalje nisu utvrđeni tačni uzroci zbog kog su se deca onesvestila. Isključena je mogućnost da je uzrok hrana, a učenici su naveli da su osetili miris koji ih podseća na kuvana jaja - rekli su nam u tom ministarstvu.

Opasnost... U osnovnu školu u Šajkašu stigli i epidemiolozi
Opasnost... U osnovnu školu u Šajkašu stigli i epidemiolozi

DIREKTORKA Mirjana Nikolić MušickiGASNI KOTAO SE NALAZI VAN ŠKOLEDirektorka škole Mirjana Nikolić Mušicki rekla je da su po završetku drugog časa učenici, uglavnom sedmog razreda, počeli da osećaju tegobe, te su nastavnici odmah pozvali Hitnu:- Najbitnije je da nijedno dete nije životno ugroženo.

Traže uzrok... Inspekcija na terenu
Traže uzrok... Inspekcija na terenu

Ona je kazala da se još ne znaju uzroci trovanja i da će javnost sve znati kad se bude tačno utvrdilo šta je izazvalo tegobe kod učenika. Policija i inspekcijske ekipe „Srbijagasa“ obavljaju istražne radnje. Direktorka je rekla da se greju na gas, ali da je kotao izmešten petnaestak metara od škole i da praktično kroz grejni sistem u školi teče samo vrela voda.Upitana šta su deca imala za užinu, Nikolić Mušicki je rekla da to nije relevantan faktor jer je tegobe imalo i dosta dece koja ne koriste školsku užinu.- U školi je prekinuta nastava i biće nastavljena kad bude bio utvrđen uzrok koji je izazvao tegobe kod učenika - rekla je ona.

UKRATKOSLOBODAN GREBELDINGER: DECA NISU ŽIVOTNO UGROŽENASva primljena deca su u opštem dobrom stanju, niko nije životno ugrožen. Od pacijenata su uzeti krv i urin, koji su poslati na toksikološke analize. Čekaju se nalazi iz Instituta za sudsku medicinu. Tačan uzrok trovanja još se ne zna, a nalazi će biti gotovi u roku od 24 ili 48 sati - rekao je Slobodan Grebeldinger, direktor Instituta za brigu o deci i omladini.NOVOSADSKA POLICIJA: GAS NIJE ZABELEŽENU novosadskoj Policijskoj upravi potvrdili su za Kurir da merni instrumenti „Srbijagasa“ nisu pokazali ni najmanje prisustvo gasa u sali za fizičko vaspitanje, gde su se učenici onesvestili. U policiji kažu da bi razlog ovog događaja trebalo da bude poznat nakon analiza krvi u dečjoj bolnici. Uviđaj u osnovnoj školi izvršili su pripadnici Policijske uprave i Centra za vanredne situacije.MINISTARSTVO PROSVETE: TROVANJE NIJE IZAZVANO GASOM Uviđaj u Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ u Šajkašu je u toku, a trovanje dece gasom zasad je isključeno, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.- Nakon časa fizičkog vaspitanja došlo je do trovanja učenika uglavnom iz odeljenja VII-2. Oni su prethodno boravili u fiskulturnoj sali. U školi uviđaj obavljaju pripadnici policije, prosvetni inspektori, kao i prosvetni savetnici iz Školske uprave Novi Sad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja