ZAŠTITITI SRPSKU SVETINJU: Grafiti Islamske države u Dečanima!
Foto: Twitter

Skandalozno

ZAŠTITITI SRPSKU SVETINJU: Grafiti Islamske države u Dečanima!

Srbija -
Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara. Samo jedan deo ovog imanja je ograđen zidom
1 / 2 Foto: Twitter

Grafiti ISIL (Islamska država u Iraku i Siriji), "Chaliphate is coming" (Kalifat dolazi), "UČK" (Oslobodilačka vojska Kosova), "AKSH" (Albanska nacionalna armija), ispisani crvenom i crnom bojom, i neki natpisi na arapskom danas oko podne su primećeni na objektima manastirskog imanja Visoki Dečani, na kome monasi svakodnevno obrađuju zemlju i čuvaju stoku.

Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara. Samo jedan deo ovog imanja je ograđen zidom.

O incidentu je odmah obaveštena Kosovska policija i Kfor, koji su došli na mesto incidenta. Tokom uviđaja, kojem je prisustvovao i iguman Sava Janjić i lokalni komandant Kfora pukovnik Angelo Mineli, grupa Albanaca sa udaljenosti oko stotinak metara nekoliko minuta je uzvikivala "UČK, UČK,...".

Kako RTV Kim saznaje, trojica mladića iz ove grupe su uhapšena.Na jednom od objekata, koji se nalazi na oko 150 metara od punkta italijanskog Kfora se pored natpisa UČK, ISIS i AKSH nalaze i dva natpisa na arapskom.Iako na Kosovu raste broj regruta koji podržavaju ativnosti grupe „Islamska država u Iraku i Siriji“ (ISIS), prištinske vlasti uveravaju da po stanovništvo Kosova nema opasnosti.Međutim, prema podacima Policije do sada je sa Kosova za ratovanje u Siriji i Iraku regrutovano preko 150 Albanaca.

http://www.youtube.com/watch?v=WlB8Jc3es68

(RTV Kim)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja