Kako biste očuvali zdravlje, dovoljno je da znate spisak namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam. Potrudite se da ih što češće imate na meniju...LimunZašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola.Savet: Dodajte kriščicu limuna šoljici zelenog čaja. Citrusi u telu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz čaja za čak 80 odsto!ČokoladaZašto je zdrava: Nekoliko kockica dnevno može sniziti visok krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.Savet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53,5 miligrama flavonoida, dok mlečna sadrži samo 14.BrokoliZašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K - koji je važan za očuvanje kostiju i sprečava razvoj malignih bolesti.Savet: Ukoliko podgrejete brokoli u mikrotalasnoj, on će zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto tog vitamina.KrompirZašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline, koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Ovo povrće je prepuno i vitamina A, koji je zadužen za jačanje imuniteta.Savet: Ohladite ga pre nego što ga pojedete. Tako možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađen krompir nakon jela pomoći da potrošite 25 odsto više masnoće nakon obroka.OrasiZašto su zdravi: Sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.Savet: Pojedite nekoliko oraha posle večere - melatonin iz oraha garantuje dobar san.SpanaćZašto je zdrav: Zbog vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.Savet: Česta konzumacija spanaća, zbog kompleksa vitamina B koji sadrži, poboljšaće kvalitet vaše kose, kože i noktiju.LukZašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može sprečiti razvoj bakterija poput ešerihije koli.Savet: Luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.
Losos
Riba bogata vitaminima i proteinima.