ŠVEDSKI MODEL PRIMER SVIMA Broj pušača vrtoglavo pao! Nauka pokazala da su alternative manje štetne
Foto: Shutterstock, Ilustracija

ŠVEDSKI MODEL PRIMER SVIMA Broj pušača vrtoglavo pao! Nauka pokazala da su alternative manje štetne

Zabava -

„Pušači koji bi prešli sa klasičnih cigareta na bezdimne alternative postigli bi značajno smanjenje u svojoj izloženosti toksičnim supstancama koje izazivaju plućne i kardiovaskularne bolesti, kao i rak“, stoji u nezavisnoj studiji, koju objavljuje britanski Gardijan, a koju je finansirala Kancelarija za unapređenje zdravlja Vlade Velike Britanije sa ciljem da se otkrije u kojoj meri strategija „smanjenja štetnosti“ doprinosi javnom zdravlju.

Profesorka Kings koledža iz Londona Ann McNeill, inače autor ove studije, kaže da je „pušenje svakako smrtonosno“, odnosno da ubija polovinu dugogodišnjih pušača. Međutim, istraživanje koje je rađeno u Engleskoj je potvrdilo i da dve trećine odraslih korisnika klasičnih cigareta nije svesno da su elektronske cigarete i ostale bezdimne alternative poput zagrevanja duvana, manje štetne, navodi Gardijan u svom tekstu.

Ukoliko se želi ostvariti zacrtani cilj, države bez duvanskog dima do 2030. godine, „prioritet Vlade treba da bude pomoć ljudima kako bi prešli sa klasičnih cigareta na alternative poput elektronskih ili sistema koji zagrevaju duvan“, ističe saradnica na studiji, dr Debbie Robson.

“Smanjenje štetnosti” daje rezultat

Dobar primer je Švedska koja ima jednocifren procenat pušača već godinama. U zemlji Vikinga broj ljudi koji konzumira klasične cigarete je, verovali ili ne, samo 5%. Taj rezultat je napravljen uz pomoć primene koncepta „smanjenje štetnosti“ koji uz pomoć inovacija, nauke, novih tehnologija, ali i pravila koja to prate, smanjuje efekat neke rizične aktivnosti po čoveka. Cilj je korigovati ponašanje i izabrati manje štetnu opciju. Upravo se Švedska, još od 1980. godine, opredelila za ovaj pragmatičan, racionalan i smislen pristup. Jednostavno su prihvatili realnost i postigli konsenzus u društvu da smanjenje štete nije bolje od zaustavljanja ili totalne promene, ali je svakako bolje od nastavka prvobitnog stanja.

Istraživanje je obuhvatilo više od 400 javnih studija iz celog sveta, od kojih su mnoge analizirale nivo štetnosti i toksičnosti u telu čoveka nakon pušenja klasičnih cigareta, u poređenju sa elektronskim. Većina studija je prijavila kratkoročne ili srednjoročne efekte komparacije klasičnog pušenja i alternativa kao što su povišeni nivo nikotina i specifičnih jedinjenja koja izazivaju rak. To znači, navodi Gardijan, da su naučnici stekli malo više uvida u efekte na zdravlje koji se javljaju nakon više godina upotrebe ovih proizvoda.

pušenje, elektronske cigare
foto: Shutterstock, Ilustracija

Mora biti stroge kontrole porekla, prodaje i kvaliteta elektronskih cigareta

Analiza je otkrila da su nivoi toksičnih supstanci, kao što su nitrozamini, ugljen monoksid i isparljiva organska jedinjenja, isti ili niži kod vejpinga u poređenju sa pušenjem klasičnih cigareta. Takođe, broj pušača opada kako raste korišćenje elektronskih cigareta. Gardijan upozorava na rast vejpinga kod maloletnika, te su autori pozvali na bolje sprovođenje zakona kako bi se sprečilo da trgovci i drugi dobavljači prodaju elektronske cigarete deci.

Zato se u sve većem broju evropskih zemalja podižu standardi kvaliteta i uvode pravila koja se odnose na odgovornu prodaju sa posebnim mehanizmima zaštite maloletnika od pristupa i kupovine svih nikotinskih proizvoda. Posebno se vodi računa da svi alternativni proizvodi na tržištu, a posebno elektronske cigarete, budu kontrolisanog kvaliteta i jasnog porekla.

Lion Shahab, profesor zdravstvene psihologije i ko-direktor grupe za istraživanje duvana i alkohola apelovao je da se „odraslim pušačima obezbedi podrška u smislu dostupnosti svih relevantnih informacija o smanjenom riziku kod elektronskih cigareta, kao i o tome kako im to može pomoći da prestanu da puše“. Istovremeno, naglašava profesor, treba edukovati mlade kako nikada ne bi započeli sa ovom lošom navikom.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track