MISLILI SMO DA SU ZDRAVI: Ovi prirodni sokovi su štetni za vaše zdravlje!
Foto: Shutterstock

Opasnost u čaši

MISLILI SMO DA SU ZDRAVI: Ovi prirodni sokovi su štetni za vaše zdravlje!

Život -
Ako imate čir, gastritis ili pankreatitis ne smete piti sok od limuna, narandže, jabuke, ribizla ili brusnice

Mnogi ljudi misle da su sveži sokovi dobri u svim količinama i bezopasni. Međutim, to nije tako. Isti sok može pomoći jednoj osobi, a naštetiti drugoj.Ne biste trebalo da precenjivati lekovitu moć sokova. Pre svega, to su namirnice. Njihov uticaj nije lekovit. Ne možete lečiti bolest sokom, možete samo pomoći vašem organizmu.

Sveži sokovi su loš izbor kod nekih bolesti. Dakle, ako imate čir, gastritis ili pankreatitis ne smete piti sok od limuna, narandže, jabuke, ribizla ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može da izazove žgaravicu i bol.

Pijenje soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija. Takođe, nije poželjno piti previše soka od grožđa ako imate "nervozna creva".

Mnogi sveži sokovi imaju laksativna svojstva. Dakle, ako patite od meke stolice, trebalo biste ih razrediti s vodom i piti malo po malo. Kako biste dobili potrebne vitamine, ne morate piti litre soka na dan. Takvi eksperimenti mogu samo da oštete organizam. Razumna količina je od nekoliko kašika do 3 čaše dnevno, zavisno o vrsti soka.

Postoji mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. To je delomično tačno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, uz pomoć rende i gaze, gubitak vitamina je još neizbežan. Sveži sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima. Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta pre obroka ili tokom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća posle ručka, može povećati fermentaciju u crevima i stomaku i izazvati nadutost. Morate piti sveže sokove odmah pošto ih pripremiti. Čak i kratkoročno držanje u frižideru smanjuje lekovite vrednost soka, iako njegov okus može ostati isti.

ŠARGAREPASvež sok od šargarepe je kralj sokova od povrća. On sadrži mnogo beta-karotena, vitamina B, kalijuma, kalcijuma, kobalta i drugih mineralnih materija. Sve to čini sok od šargarepe posebno zdravim za decu, za osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom.Beta-karoten je vrlo dobar za vid. Međutim, morate jesti masniju hranu odmah pošto popijete sok od šargarepe, jer se na taj način bolje asimilira. Salata, začinjena biljnim uljem je najbolja varijanta. Nemojte piti previše soka od šargarepa. Višak beta-karotena preopterećuje jetru, a koža može dobiti žućkast ton. Nemojte piti više od 0,5 litre soka od mrkve dnevno. Sveži sok od šargarepe izbegavajte ako imate čir i proljev.

REPASok od repe sadrži mnogo šećera, vitamina С, В1 i В2. Takođe sadrži mnogo kalijuma, gvožđa, mangana. Visok nivo magnezija pridonose normalizaciju nervnog sistema, kod naprezanja, preopterećenja i nesanice. Ovaj sok takođe poboljšava pokretljivost creva, što je razlog zašto je dobar lek za zatvor. Međutim, sveži sok od repe takođe sadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa vazdhom. Dakle, pre pijenja treba ga držati u frižideru 2-3 sata. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok repe. Ponekad prouzrokuje mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opštu slabost. Morate se naviknuti na koncentrisani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne kašike dnevno. Pre pijenja, razredite ga sa prokuvanom vodom. Možete ga mešati sa sokovima od šangarepe, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate bubrežne bolesti, čir, sok od repe se ne preporučuje.

PARADAJZ

Sok od paradajza stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Sveži sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crevima. Pijte sok od rajčice 20-30 minuta pre obroka, jer povećava sposobnost želuca i creva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje lekovita svojstva soka. Umesto soli možete dodati luk, peršun ili komoraču. Sok od paradajza se ne preporuča kod gastritisa, čira, zapaljenja pankreasa...

KUPUSSok od kupusa sadrži lako svarljive ugljene hidrate, vitamin С, folnu kiselinu i aminokiseline. Takođe sadrži kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Pije se topao protiv čira, kao i za pročišćavanje grla. Osim toga, sok od kupusa otežava pretvaranje ugljenih hidrata u masti, a to je razlog zašto je koristan gojaznim osobama. Možete ga piti 30 minuta pre obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira na činjenicu da sok od kupusa ima lekovit učinak na želučanu sluznicu, nepoželjno ga je piti ako imate gastritis i čir.

BUNDEVASok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalijum, magnezijum i gvožđe. Takođe sadrži i vitamine С, В1, B2, В6, Е i beta karoten. Sok od bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim bolestima.

Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom preporučuje se čaša soka od bundeve s medom pre odlaska u krevet.

JABUKAJabuka sadrži mnogo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i cinka. Dobra je kod ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćne bešike, bubrežnih bolesti. Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizuje rad creva. Visok šećer i organski spojevi pridonose brzoj obnovi energije nakon fizičkog opterećenja. Možete piti sok od jabuke bez opasnosti za zdravlje u prilično velikim količinama, do litar na dan. Svež sok od jabuka se ne preporuča kod gastritisa, čira i pankreatisisa.

GROŽĐESok od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalijuma. Preporučuje se kod nervne iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ako ga pijete redovno smanjuje holesterol u krvi i arterijski pritisak. Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva, dijuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa 3 puta dnevno tokom 3 nedelje za lekovite svrhe. Pre pijenja, sok razredite s vodom u omjeru 1:1. Sok od grožđa se ne preporučuje kod gastritisa, čira, dijabetesa, gojaznosti i hroničnih upalnih procesa u plućima.

Foto: AP
Foto: AP

CITRUSISveži citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijuma i folnom kiselinom. Oni povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne sudove. Ti sokovi su korisni kod ateroskleroze i hipertenzije. Međutim, ako patite od čira ili pankreatitisa, onda se sokovi od citrusa se ne preporučuju za vas. Osim toga, nemojte zaboraviti da sok od grožđa može biti u interakciji s lekovima.

ŠIPAKSok od šipka pobuđuje apetit, reguliše aktivnost želuca i povećava hemoglobin. Dijuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik. Obično se preporučuje da se pije u kombinaciji sa sokom od šargarepe i repe. Sok od šipka treba da se razredi s vodom. On sadrži mnoge kiseline, koje iritiraju sluznicu želuca i uništava gleđ. Svež sok od šipka treba izbegavati kod gastritisa, čir i pankreatitisa.

dijabetes.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track