PROBLEMI SA VARENJEM: Šta raditi kad vam je stomak nadut kao balon!
Foto: profimedia

PITALI SMO STRUČNJAKA

PROBLEMI SA VARENJEM: Šta raditi kad vam je stomak nadut kao balon!

Život -

Savremeni tempo života zanemaruje fiziološke potrebe organizma za ishranom u istim terminima, unošenjem raznovrsne hrane i dovoljnim unosom vlakana, što dovodi do brojnih problema s varenjem

Sistem organa za varenje ima ulogu da omogući unos i usvajanje hranljivih materija u organizam. Pod dejstvom različitih faktora može doći do razvoja brojnih smetnji, nadutosti posle jela i osećaja da hrana stoji u želucu. Kako se izboriti s bolom u stomaku, mučninom i gorušicom, da li je i u kojoj meri bitna izbalansirana ishrana i kako da zaštitimo organe za varenje samo su neka od pitanja na koja će nam odgovore dati dr Srđan Marković, gastroenterolog u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara" u Beogradu.

Na šta nas upozorava nadut stomak

"Hrana je glavni faktor koji izaziva nadutost. Velike količine hleba, nezdrave hrane, obilnih obroka i stres izazivaju da vam stomak bude kao balon. To uglavnom nije problem zbog kog se odmah morate javiti lekaru, ali ako se pojave neki signali, poput naglog gubljenja kilograma, povišene temperature, krvi u stolici, treba se odmah javiti lekaru. Uzrok nadutosti može biti i pankreas koji slabo luči enzim i samo dodatkom tog enzima možete rešiti problem", ističe Lenin sagovornik.

Kako se otkriva problem

Prvo je potrebno uraditi neinvazivne testove poput analize krvne slike, koja ponekad može da ukaže na anemiju ili na povećanje leukocita. Takođe, potrebno je uraditi i pregled stolice. Svakoj osobi posle pedesete godine se preporučuje analiza stolice na skriveno krvarenje, kao preventivni test za rano otkrivanje raka debelog creva.

U stolici se može otkriti i da li nedostaje određeni enzim pankreasa i ukoliko ga nema dovoljno, može se posumnjati i na oboljenje ovog organa, što je veoma ozbiljno stanje koje mora da se leči. U invazivnije načine dijagnostike, koji nisu prijatni ali su neophodni, spadaju pregled želuca i dvanaestopalačnog creva, odnosno gornja endoskopija, i pregled debelog creva i završnog dela tankog creva. Svi ovi pregledi su dostupni i nikako ih ne treba izbegavati, jer je rano otkrivanje jedini put ka izlečenju.

Kako da znamo nedostaje li nam neki enzim

"I pankreasni enzimi imaju ulogu da svare hranu i obezbede normalno funkcionisanje čitavog organizma. Upravo pankreas tome i služi, njegova osnovna funkcija je da izluči enzime i pomogne pri varenju hrane. Kod nekih osoba, količina enzima bude nedovoljna, pa se jave nadutost, bolovi u stomaku i gorušica, naročito kada se unosi teška i masna hrana. Tada je potrebno pomoći organizmu dodatnim unošenjem enzima, i to nikako neće da naškodi ako se koristi kratkotrajno. Međutim, ako i posle toga ostanu problemi, obavezno treba potražiti savet lekara", ističe dr Srđan Marković.

foto: Privatna Arhiva

Što manje stresa i što više smeha

"Da biste dugo sačuvali svoj sistem za varenje zdravim i da nemate probleme, važno je da osluškujete svoj organizam, kada je potrebno, pomozite mu određenim preparatima koje će vam dati lekar. I ono što je najvažnije, što manje stresa i što više dobrog raspoloženja!" savet je našeg sagovornika.

Ne unosim veliku količinu hrane tokom obroka, ali stalno imam gasove u stomaku. Zašto se to dešava?

"Hrana koja izaziva nadustost su ugljeni hidrati tj. velika količina testa, hleba i slatkiša. Ništa nije potpuno zabranjeno, ali je umerenost ključ svega".

Da li je moguće da posle stresne situacija osećam nadutost u stomaku?

"Stres može da bude okidač, ali treba biti oprezan da se nadutost ne pripisuje samo stresu, već ako je učestalo, da se obavezno javite lekaru".

Da li je moguće da mi žvaka izaziva gasove u stomaku?

"Prilikom žvakanja se malo više vazduha unese u jednjak i želudac, pa kod nekih može da bude povezano. Retko, ali može".

Da li su probiotici dobri protiv nadimanja?

"Probiotici nam služe da se uspostavi dobra mikroflora u sistemu organa za varenje, ali treba izbeći dugu upotrebu jer ona može dovesti do zatvora".

Imala sam helikobakteriju pre tri meseca, ali sam je jakim antibioticima rešila. Da li postoji mogućnost da se opet pojavi?

"Postoji mogućnost reinfekcije i veoma se često događa. Morate ponovo uraditi testiranje i ako se povratila, lekar će vam ponoviti terapiju".

Da li hemioterapija može da ošteti želudac?

"Hemioterapija može da ošteti svaku ćeliju organizmu, tako da može da ošteti i želudac, tanko crevo i debelo. Moguće je da pacijenti imaju oštećenje zdravih ćelija, to je upravo nuspojava hemioterapije".

Imam 44 godine, mnogo sedim i poslednjih nekoliko meseci dešava mi se da po sedam dana ne idem u toalet. Da li treba da se javim lekaru?

"To je novonastali zatvor i trebalo bi da se javite lekaru s obzirom na to da traje duže vreme".

Imam problem s prolivom i jakim grčevima u stomaku već šest meseci. Testovi na Kronovu bolest su negativni, a nalaz gastroskopije i kolonoskopije uredan. Šta da radim?

"Ako je definitivno isključena ozbiljna bolest digestivnog trakta, u slučaju hroničnog proliva s grčevima u trbuhu apsolutno kao mogućnost dolazi funkcionalani poremećaj na nivou donjeg digestivnog trakta. To je oboljenje koje je dosadno, ima tegoba, a nije ozbiljna bolest. Simptomi su stalno tu, a svi rezultati su negativni. Savet je da se javite gastroenerologu s kojim ćete se konsultovati i koji će vas pratiti".

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track