OVO JE 18 MITOVA O ISHRANI U KOJE MNOGI OD VAS VERUJU: Otkrivamo vam sve o zamrznutoj hrani, večeri posle 20 časova, ugljenim hidratima...
Foto: Shutterstock

OVO BI TREBALO DA ZNATE

OVO JE 18 MITOVA O ISHRANI U KOJE MNOGI OD VAS VERUJU: Otkrivamo vam sve o zamrznutoj hrani, večeri posle 20 časova, ugljenim hidratima...

Život -

Neki bizarni mitovi o hrani su još aktualni i ljudi u njih veruju.

Da li su jaja zaista štetna, koliko dnevno treba piti vode i da li je zdravo jesti odmrznutu hranu, su samo neka od pitanja na koje vam dajemo odgovore

Hrana posle 20 časova

Postoji mit da ćete smršati ako prestanete jesti nakon 20 časova. Kasna večera je problematična ako jedete velike količine kalorične hrane.

Obroci nakon 20 časova nisu povezani s gubitkom kilograma, ako i ostatak dana ne pazimo šta jedemo ili vežbamo.

Šargarepe poboljšavaju vid

Da, šargarepa sadrži A vitamin koji je dobar za vid, ali to ne znači da ćete dobiti supermoći i pobediti dalekovidost ili kratkovidost.

foto: Shutterstock

Pravilo tri sekunde

Mnogi ljudi veruju da je hrana koja je pala na pod i dalje sigurna za konzumaciju ako je pojedu u roku od tri sekunde. Ovo jednostavno nije istina.

Jabuke čiste zube

U mitu da jabuka čisti zube ima nešto i istine, ali nemojte se zavaravati da je dovoljno pojesti jabuku umesto pranja zuba četkicom i pastom za zube ili koncem

foto: Shutterstock

Celer

Mit o negativnim kalorijama kaže da naše telo troši više kalorija na varenje celera nego što ih celer sadrži. Istina je da celer ima samo 6 do 10 kalorija, što ga čini simpatičnom niskokaloričnom grickalicom, ali od toga nećete smršati.

Zamrznuta hrana

Postoji mit da smrznuta hrana zamrzavanjem gubi hranljive sastojke. Sveže namirnice beru se i dopremaju u spermarkete danima pre kupovine, dok smrznute namirnice odmah prolaze kroz proces smrzavanja. Sveže namirnice gube svoje hranljive sastojke nakon nekoliko dana, dok se kod smrznutih namirnica nutrijenti zadržavaju mnogo duže.

Još jedan mit o šargarepi

Mnogi veruju da šargarepu ne bi trebalo kuvati jer na taj način gubi hranljive sastoje. Međutim, šargarepa je zdravija kada je kuvana jer se kuvanjem čuvaju svi važni nutrijenti poput antioksidansa i vitamina A.

Jaja

U svetu je široko zastupljeno mišljenje da jaja treba izbegavati jer povišavaju nivo holesterola u krvi i povećavaju rizik od infarkta. Na ovo upozorenje pažnju bi trebalo da obrate samo ljudi s genetskim predispozicijama za visok holesterol, što znači da bi ovu namirnicu trebalo da unose najviše triput nedeljno, ali ih nipošto ne izbacuju iz jelovnika jer su bogate brojnim korisnim materijama.

foto: Shutterstock

Kafa

Mišljenje da kafa ima negativno dejstvo za zdravlje jer nepovoljno utiče na metabolizam bilo je zastupljeno dugo . Danas znamo da je ova namirnica mnogo bolja nego glas koji je prati.

Voda

Sigurno ste čuli da dnevno treba popiti 8 čaša vode. Ali, ta brojka u stvarnosti nije univerzalna. Mnogi bi se začudili kada bi čuli da naučnici trenutno pokušavaju da utvrde da li je ta količina zapravo mnogo veća od one koja je telu zaista potrebna.

Vtamin C leči prehladu

Svi smo mi tokom prehlade ili gripa posezali za velikim količinama vitmina C, kroz limun, narandže ili suplemente, ali istraživanja su pokazala da vitamin C nema preterano velikog uticaja u borbi protiv prehlade osim ako niste maratonac ili skijaš.

Mahunarke i žitarice se moraju jesti u isto vreme

Jedite mešavinu amino kiselina tokom dana i dobićete sve potrebne nutrijente. Donekle je istinitio da je mešavina mahunarki i žitarica nutritivno veoma moćna, bogata proteinima, vlaknima, vitaminom B, gvožđem, kalijumom i drugim mineralima dok je siromašna mastima.

foto: Shutterstock

Uvek skidajte kožicu sa piletine za manji unos masti

Pečenje , kuvanje ili dinstanje piletine s kožicom čuva sve one prirodne sokove koji daju ukus. Piletinu obavezno radi ukusa kuvajte sa kožicom, a kasnije je odstranite.

Manje ugljenih hidrata – zdravija ishrana

Odabir pravih žitarica je od velike važnosti za opšte zdravlje. Neka se na vašem jelovniku uvek nađu celovite žitarice jer su brojna istraživanja pokazala da ljudi koji redovno uzimaju celovite žitarice imaju 20-30 odsto manje šanse da obole od srčanih obolenja, a oni su u proseku i mršaviji.

Ako koristimo margarin umesto putera unosimo manje kalorija

Puter i margarin imaju otprilike jednak broj kalorija s tim da je margarin napravljen od biljnih ulja i napravljen je kao zdravija alternativa puteru koji sadrži holesterol i zasićene masti. Ali, margarin može biti daleko nezdravija namirnica od putera jer sadrži trans masti koje utiču na razvoj srčanih obolenja i povišen holesterol. Kad kupujete margarin tražite onaj koji ne sadrži trans masti.

Alkohol za bolji san

Čak i kod zdravih odraslih ljudi alkohol može da poremeti dobar san. On će vas možda brzo uspavati, ali velika je verovatnoća da ćete se u pola noći probuditi budniji nego ikad.

foto: Shutterstock

Pikantna hrana izaziva čir

Začini nisu uzročnici čira na želucu, znamo da je glavni krivac za to bakterija helikobakteri pliori. Jedino šta začini mogu da urade jeste da iritiraju creva što ljudi obično mešaju sa čirem.

Proizvodi sa manje ili bez masnoće su uvek bolji od onih punomasnih

Kad je u pitanju meso i pojedini mlečni proizvodi ima istine u tome da su oni bez masnoće bolji za vaše zdravlje, ali to nije slučaj sa svim industrijski prerađenim proizvodima. Kada proizvođači, na primer iz keksa odstrane masti, da bi dobili ukus oni dodaju druge ne tako zdrave sastojke kao što je šećer. Stručnjaci savetuju da izbegavate industrijsku hranu koja ne sadrži masti i zamenite je prirodnim proizvodima koji sadrže zdrave masti kao što su orašasti plodovi.

Kurir.rs/24sata.hr/Azra/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track