PRESUDNO RANO OTKRIVANJE: Da li su polipi na crevima signal za rak
Foto: profimedia

ZAPAMTITE

PRESUDNO RANO OTKRIVANJE: Da li su polipi na crevima signal za rak

Život -

Često nema nikakvih simptoma da polipi u telu postoje. Zato je bitno redovito ići na kontrole, naročito ako ste stariji od 50 godina

Polipi na debelom crevu su male izrasline koje nastaju na sluzokoži ovog unutrašnjeg organa. Uglavnom su bezopasni, ali tokom vremena, ako se ne kontrolišu, mogu dovesti do raka debelog creva, pa i do smrti.

Mogu se pronaći duž čitavog probavnog trakta, od jednjaka do završetka debelog creva, a variraju u veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Postoje različite vrste polipa - pojedine nose minimalan rizik a druge visok rizik od prelaska u invazivni karcinom, koji je je pri samom vrhu po učestalosti od svih karcinoma.

Zašto su redovne kontrole važne U Srbiji, nažalost, ljudi nemaju naviku da idu na preventivne kolonoskopske preglede. Jedino ranim otkrivanjem (pomoću kolonoskopije) i uklanjanjem polipa koji imaju maligni potencijal tokom pregleda može se sprečiti prelazak polipa u rak, to jest nastanak raka debelog creva, ili pak otkriti karcinom u ranoj fazi, kad je u velikom broju slučajeva izlečiv.

Rizici za nastanak Danas se nastanak polipa, kao i karcinoma debelog creva u najvećem broju slučajeva povezuje s modernim načinom života i do 90 odsto polipa debelog creva i karcinoma nema genetsku predispoziciju. Njihov nastanak se povezuje s metaboličkim sindromom i sledećim bolestima: - šećerna bolest tip 2 - arterijska hipertenzija - gojaznost i povišene masnoće u krvi - nealkoholna masna bolest jetre.

Najbolji način prevencije

- mršavljenje - lečenje šećerne bolesti - lečenje povišenog krvnog pritiska i povišenih masnoća u krvi - jesti po pravilima mediteranske dijete (namirnice kao što su voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, zameniti maslac i suncokretovo ulje maslinovim uljem, smanjiti unos soli, koristiti biljne začine, ograničiti unos crvenog mesa, jesti ribu bar dvaput sedmično i piti crno vino u umerenim količinama) - biti fizički aktivan svakog dana - redovno spavati - jesti više manjih obroka u toku dana.

Simptomi Polipi se mogu dijagnostikovati i drugim metodama i detaljnim analizama prohodnosti debelog creva. Kolonoskopski se može uraditi biopsija polipa za patohistološku analizu kako bi se videlo da li su maligni. Isto tako, tokom kolonoskopije polip se može odstraniti. Zato je ovo najbolja metoda otkrivanja i određivanja vrste polipa. Najčešći simptom polipa je pojava krvi ili tragova krvi u stolici pa na to treba obratiti posebnu pažnju.

Prirodni lekovi Beli luk - zbog svojih antioksidantnih svojstava može pomoći u smanjenju polipa na debelom crevu. Zeleni čaj - neutrališe enzime koji pomažu razvoju ćelija polipa. Preporuka je piti četiri-pet šoljica dnevno. Lan - ova biljka ima antikancerogena svojstva jer sadrži alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masne kiseline. Zato u ishrani što češće koristite laneno seme.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track