MENTALNE VEŽBE SU VAŽNE:  Hobiji koji pomažu mozgu da sporije stari
Foto: Profimedia

SAČUVAJTE PAMĆENJE

MENTALNE VEŽBE SU VAŽNE: Hobiji koji pomažu mozgu da sporije stari

Život -

Starenju je podložno ne samo naše telo već i mozak. Nažalost, ne polazi za rukom svima da sačuvaju pamćenje, jasan um i intelekt u starosti. Čak i kod zdrave odrasle osobe postoji prirodno pogoršanje kognitivnih funkcija

Neurofiziolozi su uvereni da ako se ispravno hranite, vodite aktivan način života i ako posvetite određeno vreme aktivnostima, mozak će se razvijati, pa ćete i u starosti biti umniji od drugih. Donosimo vam nekoliko najinteresantnijih i najkorisnijih hobija za razvoj mozga. Izaberite jedan ili više i posvetite im barem pola sata dnevno:

1. Meditacija Meditacija pomaže u smanjenju nivoa stresa, krvnog pritiska, jača imuni sistem i poboljšava sposobnost koncentracije. Samo 10 minuta potpunog opuštanja vratiće vam odlično raspoloženje i pomoći vašem mozgu da bolje radi.

2. Rad u bašti Voćarstvo je iznenađujuće koristan hobi za mozak jer... - smanjujete nivo kortizola, hormona stresa - punite se pozitivnom energijom - ponosite se svojim dostignućima - smanjujete rizik od demencije za 36% - provodite vreme na svežem vazduhu.

foto: Profimedia

3. Spremanje hrane Studije pokazuju da ljudi koji spremaju jelo kod kuće vode zdraviji život. Pored toga, imaju mogućnost da biraju maksimalno zdrave proizvode i uživaju u procesu kuvanja, što ima blagotvorno dejstvo na stanje mozga.

4. Čitanje Čitanje uči um da se fokusira, proširuje rečnik, razvija maštu i analitičke sposobnosti i čini mozak aktivnijim. Osim toga, čitanje je jedan od najboljih načina u borbi protiv stresa (nivo stresa se smanjuje za 69%).

5. Sviranje muzičkog instrumenta Sviranje na muzičkom instrumentu doprinosi kognitivnom razvoju, poboljšava koordinaciju i fine motoričke veštine. Kako kod dece tako i kod odraslih sviranje na muzičkom instrumentu povećava nivo IQ.

6. Igranje šaha Tokom igre, razvijaju se obe hemisfere mozga, poboljšava se pamćenje i poboljšava strateško razmišljanje.

foto: Profimedia

7. Plesanje Plesanje nije samo odličan fizički trening, koji smanjuje nivo stresa i povećava nivo serotonina. Plesanje je način da se postane inteligentniji, jer za pamćenje i reprodukciju različitih kombinacija pokreta aktivno uključujete različite oblasti mozga.

8. Timski sportovi Igrajući u timu dobijate mnoge prednosti: pokretljivost, nove prijatelje i komunikaciju. Studije pokazuju da nedostatak komunikacije negativno utiče kako na stanje mozga tako i na opšte stanje zdravlja. Zato, košarka, fudbal, odbojka i drugi timski sportovi biće odličan način da provedete korisno vreme.

9. Borilačke veštine Pored očigledne prednosti - umeće da se borite za sebe (borilačke veštine) odlično razvija mozak, povećava sposobnost koncentracije, održavanje balansa, kao i postizanje jedinstva duha i tela.

10. Pletenje Stručnjaci kažu da je pletenje odličan način borbe protiv zabrinutosti, anksioznosti, depresije i hroničnog bola. Prednosti rada rukama mogu se uporediti sa efektom meditacije. Pletenje aktivira parasimpatički nervni sistem i tupe reakcije "udari ili beži".

foto: Shutterstock

Koji god hobi za mozak da ste izabrali, smeh će uvek biti odličan dodatak uz bilo koje zanimanje - on će pomoći da uklonite stres i opustite se.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track