NAMIRNICE KOJE ĆE OJAČATI IMUNITET: Ne treba vam apoteka, isprobajte bakine prirodne recepte
Foto: Shutterstock

PROBAJTE

NAMIRNICE KOJE ĆE OJAČATI IMUNITET: Ne treba vam apoteka, isprobajte bakine prirodne recepte

Život -

Čaj od luka podstiče iskašljavanje, protiv umora se borite lavandom, kurkuma ublažava bolove i gastritis, a med je odličan borac protiv alergija Odavno je poznato da med i beli luk jačaju imunitet, olakšavaju kašalj, smiruju upaljeno grlo, a čak pomažu i kod celulita. Jabukovo sirće sjajno je protiv modrica, a med pomaže i kod rana i ogrebotina.

1. Jačanje imuniteta Nar pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova, sprečava visok pritisak, čuva zglobove, a najbolje deluje sveže ceđeni sok. Čaj od kore nara je odličan protiv dijareje.

2. Protiv visoke temperature Indijanci piju vrelu vodu u koju umešaju kašičicu kajenskog bibera, šećera i sok jedne kisele pomorandže. Pomaže i čaj od hajdučke trave (kašičica na dva dl vode).

3. Upaljeno grlo Pijte čaj od kašičice sveže rendanog đumbira prelivenog sa 250 ml vruće vode. Pomoći će i grgoljanje četvrtine kašičice soli otopljene u dva dl vode tri puta na dan.

4. Sirup protiv holesterola Očistite beli luk i propasirajte ga s limunom, pa kuvajte u litru vode dok ne provri. Popijte čašicu (0,03) pre ili posle obroka, najduže tri nedelje.

5. Tegobe sa sinusima Udišite izrendan ren ili pojedite svako jutro kašičicu rena pomešanog s malo soka od limuna. Dodajte u hranu čili ili kajenski biber. Naparite se.

6. Nana za želudac Čaj od nane ublažava bol u crevima i smanjuje grčeve. Ima anestetičko dejstvo na sluznicu želuca, zbog čega smanjuje mučninu.

7. Gorušica Soda bikarbona ne pije se sama. Otopite je u pola šoljice tople vode s nekoliko kapi soka od limuna. Sok rasteruje gasove koje soda stvara kada je u dodiru sa želudačnom kiselinom.

8. Protiv proliva Pomešajte od 20 do 30 grama rogačevog brašna s mlakom vodom i pijte tokom dana.

9 Kurkuma kao lek protiv hroničnih bolova Dodajte 1/4 kašičice kurkume dnevno u bilo koje jelo, od pirinča pa sve do mesa ili povrća. Istraživanja su pokazala da je kurkuma u ublažavanju bolova efikasnija od aspirina.

10. Lavanda briše napetost i stres Nakon napornog dana ili stresne situacije umasirajte kružnim pokretima malo ulja od lavande na čelo i slepoočnice. Mirisno ulje će u početku podstaći, a zatim opustiti živce.

11. Cimet i med protiv mokraćnih infekcija Cimet i med ublažavaju simptome infekcije mokraćnih puteva. U čaši mlake vode otopite dve velike kašike cimetovog šećera. Pomešajte s kašičicom meda i popijte kao pomoć protiv infekcija mokraćnih puteva.

12. Maslinovo ulje i limun za bolju probavu Ako vas muči zatvor, pomešajte maslinovo ulje s nekoliko kapi limunovog soka. Svakog jutra konzumirajte kašiku mešavine na prazan stomak. Kažu da je ova smesa dobra i za izbacivanje kamena iz bubrega.

13. Iskašljavanje Dve glavice luka s ljuskom kuvajte u litru vode. Kad se lagano ohladi, dodajte med i pijte gutljaj po gutljaj. Druga opcija je da medom premažete polovinu luka, lagano popržite i pojedete.

14. Bronhitis Ispržite dve kašičice šećera, a kad se rastope i karamelizuju, prelijte ih s pola litra mleka. Kad prokuva, dodajte žalfiju, kao za šoljicu čaja. Nakon deset minuta procedite i pijte tri puta na dan.

15. Alergije Mesec dana pre početka perioda alergije uzimajte kašičicu meda pre obroka ili pijte čaj od koprive. Dve kašičice sušenih listova prelijte vrućom vodom. Neka odstoji desetak minuta. Pijte šoljicu-dve na dan.

16. Jetra Jedna od terapija za obnavljanje jetre sprovodi se tako što se tokom dužeg vremenskog perioda svakodnevno pije surutka. Tad je poželjno piti od pola litra do litar i po surutke. Da bi se postigli bolji rezultati, poželjno je istovremeno jesti i mladi sir, najbolje za doručak.

17. Loša cirkulacija Kapsaicin, sastojak ljutih papričica, snižava temperaturu i podstiče znojenje, kao i protok krvi. Da bi delovala, treba uzeti kašičicu-dve ljute papričice na dan.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track