5 TRIKOVA ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Kako da pobedite zimsku depresiju
Foto: Profimedia

Pomozite sebi

5 TRIKOVA ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Kako da pobedite zimsku depresiju

Život -
Od zimske depresije pati 10 - 20 odsto ljudi, a nje se lako možete rešiti uz pomoć nekoliko laganih trikova

Umor i razdražljivost su simptomi koji ukazuju na zimsku depresiju, a glavni krivci za to su manjak sunčeve svetlosti i niske temperature.

Budući da je manje sunčeve svetlosti u zimskim mesecima, dobro bi bilo da se budite ranije.Nedostatak sunca glavni je razlog ovog sezonskg poremećaja koji može smanjiti raspoloženje i sniziti nivo vitamina D.

Smanjite unos šećera

foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Tokom zimskih meseci preporučuje se unos šećera jer utiče na mentalno zdravlje. Studije su potvrdile da države koje konzumiraju najviše šećera imaju više obolelih od depresije. Stručnjaci smatraju da šećer smanjuje mogućnost tela da se bori sa stresom. Ljudi zimi često hrle za slatkišima jer žele na brzinu da podignu energiju, ali činjenica je da ona jednako brzo i pada.

Vitamin C u borbi protiv stresa

Zimi se preporučuje povećan unos vitamina C koji ne samo da štiti od prehlade nego i podiže raspoloženje. Vitamin snižava hormon stresa kortizola i ublažava napetost. Najbolje ga je uzimati u prirodnom obliku - pomorandža, limun, šipak, kiseli kupus.

Vežbanjem protiv zimske depresije

Osim vitamina C i izbegavanjem šećera, zimskoj depresiji najbolje je doskočiti vežbanjem. Fizička aktivnost, bilo da je reč o laganoj šetnji ili razgibavanju, potstiče se otpuštanje hormona sreće - endorfina. To podiže raspoloženje i smanjuje rizik od stresa.

Grickanjem ka boljem raspoloženju

U hladnijim mesecima, preporučuje se jesti više orašastih plodova, semenki lana i lososa. Te namirnice su bogate omega-3 masnim kiselinama koje baš kao i vitamin C dovode do ravnoteže hormona stresa. kortizola i adrenalina.

Šetnja razbuđuje i smanjuje rizik od zimske depresije

Nedostatak sunčevog svetla glavni je razlog zašto zimi raspoloženje pada. Povećava se nivo malatonina, hormona sna, a pada telesna temperatura i slabi osećaj budnosti. Tu pomaže lagana jutarnja šetnja oja omogućava telu da upije čist vazduh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track