PETER HANDKE PONOVO U BEOGRADU: Nobelovac potpisuje novu knjigu
Foto: Zoran Šaponjić

Lepo

PETER HANDKE PONOVO U BEOGRADU: Nobelovac potpisuje novu knjigu

Kultura -

Nobelovac Peter Handke, koji je u kratkoj poseti Beogradu, družiće se sa čitaocima sutra od 18 sati u knjižari "Delfi SKC", gde će potpisivati svoje knjige, saopštio je njegov izdavač.

Peter Handke, Nobelova nagrada, dodela, 10 12 2019
foto: EPA/Henrik Montgomery / POOL

"Laguna" je dosad objavila deset Handkeovih knjiga, počevši od "Velikog pada" 2019. godine, kad je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Usledili su naslovi "Golmanov strah od penala", "Moravska noć", "Kratko pismo za dugi rastanak", "Nesreća bez želja", "Drugi mač" i druge, do "Kradljivice voća", koja je odnedavno u prodaji.

Novo delo Handke je definisao kao "poslednji ep", koji započinje ubodom pčele u pripovedačevu nogu. To je za njega znak da mora krenuti na put. Vreme je da napusti Ničiji zaliv, kuću u blizini Pariza, i zaputi se ka gotovo nenaseljenom delu Pikardije u potrazi za kradljivicom voća.

Peter Handke
foto: Marina Lopičić

U prozi nenadmašne preciznosti Handke uzdiže svakodnevni život do epskih razmera, slaveći lutanje koje je samo sebi svrha, sva ona skretanja sa puta koja daju neočekivane poglede i darove, poput voća ukradenog iz tuđih bašti, navodi izdavač.

Austrijski književnik, čiji stavovi o raspadu Jugoslavije izazivaju pažnju širom sveta, primio je prošle godine Karađorđevu zvezdu prvog stepena za "naročite zasluge u predstavljanju Srbije u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini".

Petar Handke nije jedini nobelovac koji je boravio u Srbiji, pre sedam godina u Beogradu je gost bio Mario Vargas Ljosa.

Mario Vargas Ljosa
foto: Reuters

Kurir.rs

Bonus video:

00:46

VELIKI NOBELOVAC MEĐU SVOJIM SRBIMA: Peter Handke dočekan u Andrićgradu uz LEB i SO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track